Nacházíte se: Uvádění výrobků na trh»Novinky»CPR Technical Aquis

CPR Technical Aquis

Souběžně s posouzením dopadů CPR popř. přípravou nového návrhu, zahájila Komise dialog se zeměmi EU s cílem naplánovat a organizovat budoucí práci na přizpůsobení Aquis (tj. harmonizované normy, evropské dokumenty pro posuzování a další právní akty Evropské komise). Přizpůsobení acquis je nezbytné v každém případě a bez ohledu na konečnou podobu, kterou může revize mít. Informace budou uvedeny zde.
Původní proces dodávání harmonizovaných technických specifikací podle směrnice o stavebních výrobcích (CPD) a pokračování podle nařízení o stavebních výrobcích (CPR) postrádá soudržnost. Hodnocení nařízení o společných ustanoveních rovněž uvádí, že současný proces vývoje technických specifikací je nedostatečný. Stávající harmonizované technické specifikace jsou většinou neúplné, protože jsou založeny na CPD a nezabývají se zvláštnostmi nařízení CPR. Do velké míry nepokrývají ani většinu základních požadavků (BWR) stanovených v příloze I CPR.

Účelem je zajistit soulad Acquis s revidovaným nebo současným CPR. Ne všechny akty patřící do Acquis mohou být revidovány současně. Práce tedy zahrnuje určení kritérií pro stanovení priorit a posouzení skupin výrobků před revizí technických specifikací. Očekává se, že pracovní skupiny budou funkční do září 2020, a vyzývá zúčastněné strany k účasti.

Tento pracovní krok je nezbytný bez ohledu na to, zda bude CPR revidováno či nikoli. V případě, že nedojde k revizi, umožní vznik lepších požadavků na tvorbu norem (mandátů), aktů v přenesené pravomoci, prací v EOTA atd. V případě revize nařízení o společných ustanoveních by se Aquis mohlo stát také logistickým základem pro přijetí technických specifikací Komisí, pokud si zákonodárci zvolí tuto cestu.



Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím