Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 3405 - suchý bod

ČSN EN ISO 3405 - Ropa a ropné výrobky z přírodních nebo syntetických zdrojů – Stanovení destilační křivky při atmosférickém tlaku

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 3405 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2020-10-01
Třidící znak: 656124
Obor: Zkušební metody pro světlé ropné produkty
ICS:
  • 75.080 - Ropné produkty obecně
Stav: Platná
Nahlásit chybu

3.2 suchý bod

(dry point) odečet teploměru (korigovaný), který se odečte v okamžiku odpaření poslední kapky kapaliny ze dna destilační baňky; ke kapkám nebo filmu kapaliny na stěnách destilační baňky nebo na teploměru se nepřihlíží

POZNÁMKA Spíše než suchý bod je pro obecné používání určen konec destilace (koncový bod varu). Suchý bod může být uváděn do protokolu ve spojitosti s lehkými technickými benziny pro speciální účely, například s těmi, které se používají v průmyslu nátěrových hmot. Také nahrazuje konec destilace (koncový bod varu) v případech, kdy vzorek má takové složení, že preciznost konce destilace nemůže důsledně vyhovět požadavkům preciznosti daným v kapitolách 13 nebo 14.

3.2 dry point



thermometer reading (corrected) that is observed at the instant the last drop of liquid evaporates from the lowest point in the flask, any drops or film of liquid on the side of the flask or on the thermometer being disregarded

Note 1 to entry: The end-point (final boiling point), rather than the dry point is intended for general use. The dry point can be reported in connection with special purpose naphthas, such as those used in the paint industry. Also, it is substituted for the end-point (final boiling point) whenever the sample is of such a nature that the precision of the end-point cannot consistently meet the precision requirements given in Clauses 13 or 14.
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím