Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN 12697-1 - preciznost

ČSN EN 12697-1 - Asfaltové směsi – Zkušební metody – Část 1: Obsah rozpustného pojiva

Stáhnout normu: ČSN EN 12697-1 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2020-10-01
Třidící znak: 736160
Obor: Silniční komunikace
ICS:
  • 93.080.20 - Materiály pro stavbu pozemních komunikací
Stav: Platná
Nahlásit chybu

3.3 preciznost

(precision) těsnost shody mezi nezávislými výsledky zkoušek získanými za předem specifikovaných podmínek

POZNÁMKA 1 k heslu Preciznost závisí pouze na rozdělení náhodných chyb a nemá vztah k pravé nebo specifikované hodnotě.

POZNÁMKA 2 k heslu Míra preciznosti se obvykle vyjadřuje pomocí nepreciznosti a počítá se jako směrodatná odchylka výsledků zkoušek. Menší preciznost se odrazí ve větší směrodatné odchylce.

POZNÁMKA 3 k heslu Termín „nezávislé výsledky zkoušek“ znamená výsledky získané takovým způsobem, že nejsou ovlivněny žádným předchozím výsledkem na tomtéž nebo podobném zkoušeném vzorku. Kvantitativní míra preciznosti rozhodujícím způsobem závisí na předem stanovených podmínkách. Podmínky opakovatelnosti a podmínky reprodukovatelnosti jsou dílčí množiny extrémních předem specifikovaných podmínek.

3.3 precision



closeness of agreement between independent test results obtained under stipulated conditions

Note 1 to entry: Precision depends only on the distribution of random errors and does not relate to the true value or the specified value.

Note 2 to entry: The measure of precision is usually expressed in terms of imprecision and computed as a standard deviation of the test results. Less precision is indicated by a larger standard deviation.

Note 3 to entry: “Independent test results” means results obtained in a manner not influenced by any previous result on the same or similar test sample. Quantitative measures of precision depend critically on the stipulated conditions. Repeatability and reproducibility conditions are particular sets of extreme conditions.
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím