Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN ISO 37101 - odolnost; resilience (přípustný termín)

ČSN ISO 37101 - Udržitelný rozvoj ve společenstvích – Systém managementu udržitelného rozvoje – Požadavky s pokyny k použití

Stáhnout normu: ČSN ISO 37101 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2022-01-01
Třidící znak: 730931
Obor: Udržitelnost staveb
ICS:
  • 13.020.20 - Environmentální ekonomika
  • 03.100.70 - Systémy managementu
Stav: Platná
Nahlásit chybu

3.33 odolnost; resilience (přípustný termín)

(preferovaný termín) resilience (přípustný termín) adaptivní kapacita organizace (3.27) v komplexním a měnícím se prostředí (3.14)

 

POZNÁMKA 1 k heslu Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) [21] definuje odolnost jako „schopnost systému a jeho součástí předvídat, zmírnit, přizpůsobit se nebo se zotavit z účinků nebezpečné události včas a efektivně, včetně zajištění zachování, obnovení nebo zlepšení jejích základních struktur a funkcí“.

 

POZNÁMKA 2 k heslu Odolnost je schopnost organizace odolávat ovlivnění nebo schopnost vrátit se na přijatelnou úroveň výkonu (3.29) v přijatelném časovém období po ovlivnění touto událostí.

 

POZNÁMKA 3 k heslu Odolnost je schopnost systému udržovat své funkce a strukturu při vystavení vnitřní a vnější změně a v případě potřeby postupně degradovatNP3 ).

 

[ZDROJ: Guide ISO 73:2009, 3.8.1.7, změněno – poznámky 1, 2 a 3 k heslu byly přidány.]

NP[3])       NÁRODNÍ POZNÁMKA Překlad termínu není příliš vhodný, jeho význam lépe vyjádří opis v souladu s ČSN ISO 37100: Odolnost je schopnost systému udržovat funkce a strukturu tak, aby pokud je vystaven vnitřní a vnější změně a v případě potřeby, bylo jeho poškození co nejmenší.

3.33 resilience


adaptive capacity of an organization (3.27) in a complex and changing environment (3.14)


Note 1 to entry: The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)[21] defines resilience as “the ability of a system and its component parts to anticipate, absorb, accommodate, or recover from the effects of a hazardous event in a timely and efficient manner, including through ensuring the preservation, restoration, or improvement of its essential basic structures and functions”.


Note 2 to entry: Resilience is the ability of an organization to resist being affected by an event or the ability to return to an acceptable level of performance (3.29) in an acceptable period of time after being affected by an event.


Note 3 to entry: Resilience is the capability of a system to maintain its functions and structure in the face of internal and external change and to degrade gracefully when this is necessary.


[SOURCE: ISO Guide 73:2009, 3.8.1.7, modified — Notes 1, 2 and 3 to entry have been added.]

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím