Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 11690-1 - neprůzvučnost

ČSN EN ISO 11690-1 - Akustika - Doporučené postupy pro navrhování pracovišť se strojním zařízením se sníženou hlučností - Část 1: Strategie snižování hluku

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 11690-1 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2022-06-01
Třidící znak: 011680
Obor: Akustika
ICS:
  • 13.140 - Hluk působící na člověka
Stav: Platná
Nahlásit chybu

3.4.1 neprůzvučnost

R deskriptor charakterizující přenosový útlum, definovaný jako desetinásobek dekadického logaritmu poměru akustického výkonu dopadajícího na zkoušený vzorek a akustického výkonu procházejícího tímto vzorkem (viz obrázek 3)


POZNÁMKA 1 k heslu Vyjadřuje se v decibelech a je frekvenčně závislá.


POZNÁMKA 2 k heslu Metody určování zvukové izolace stěn, dveří, stropů a oken jsou popsány v ISO 10140 (všechny části) a v ISO 717-1.


image13.png


Legenda


1 odraz


2 pohlcování


3 přenos


POZNÁMKA Část zvuku dopadajícího na příčku nebo stěnu je odražena, část je přeměněna na teplo (tj. je pohlcena) a část prochází stěnou na druhou stranu (tj. je přenesena). Vzduchová neprůzvučnost stěny určuje, jaká část dopadajícího zvuku je přenesena.


Obrázek 3 – Ilustrace odrazu, pohlcování a přenosu na rozhraní

3.4.1 sound reduction index


R


descriptor of transmission loss defined as ten times the logarithm to the base 10 of the ratio of the sound power incident on a test specimen to the sound transmitted through the test specimen (see Figure 3.)


Note 1 to entry: It is expressed in decibels and is frequency dependent.


Note 2 to entry: Methods for determining the insulation of walls, doors, ceilings and windows are described in ISO 10140 (all parts) and in ISO 717-1.


image14.png


Key


1

reflection


2

absorption


3

transmission


NOTE A proportion of the sound which is incident on a partition or wall is reflected, a proportion is transformed into heat (i.e. is absorbed) and a proportion goes through the wall to the other side (i.e. is transmitted). The sound insulation of the wall determines what proportion of the incident sound is transmitted.


Figure 3 — Illustration of reflection, absorption and transmission at a boundary

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím