Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN ISO 6107 - nejistota měření

ČSN ISO 6107 - Kvalita vod - Slovník

Stáhnout normu: ČSN ISO 6107 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2023-05-01
Třidící znak: 750175
Obor: Vodní hospodářství. Názvosloví
ICS:
  • 13.060.01 - Kvalita vod obecně
  • 01.040.13 - Životní prostředí. Ochrana zdraví. Bezpečnost (názvosloví)
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.599 nejistota měření

nezáporný parametr charakterizující rozptýlení hodnot veličiny přiřazených k měřené veličině (3.31) na základě použitých informací

POZNÁMKA 1 k heslu Nejistota měření zahrnuje složky pocházející ze systematických vlivů, jako například složky související s korekcemi a přidělenými hodnotami veličiny etalonů, stejně jako definiční nejistotu. Někdy nejsou odhadnuté systematické vlivy korigovány, ale místo toho jsou začleněny jako složky přidružené nejistoty měření.

POZNÁMKA 2 k heslu Obecně se pro daný soubor informací předpokládá, že nejistota měření je přidružena ke stanovené hodnotě veličiny přiřazené k měřené veličině. Modifikace této hodnoty má za následek modifikaci přidružené nejistoty.

3.600 nenasycená zóna; vadózní zóna část zvodněné vrstvy (3.40, 3.41, 3.42), v níž pórový systém není zcela nasycen vodou

3.601 životaschopné bakterie bakterie (3.53), které jsou schopny se množit a/nebo metabolizovat

3.602 bakterie rodu Vibrio rod gramnegativních, aerobních, nesporulujících bakterií, které jsou značně rozšířeny v povrchových vodách a zahrnují patogenní druhy, například V. cholerae, V. parahaemolyticusV. fisheri

3.603 viry velká skupina ultramikroskopických částic (průměru 20 nm až 300 nm), které jsou v podstatě nukleovými kyselinami uloženými v bílkovinovém obalu a které se množí pouze v živých buňkách

POZNÁMKA 1 k heslu Viry mohou procházet filtry, které zadržují bakterie.

3.604 těkavé mastné kyseliny nasycené organické kyseliny s krátkým řetězcem, vznikající hlavně během anaerobní stabilizace

3.599 uncertainty of measurement

non-negative parameter characterizing the dispersion of the quantity values being attributed to a measurand (3.31), based on the information used

Note 1 to entry: Measurement uncertainty includes components arising from systematic effects, such as components associated with corrections and the assigned quantity values of measurement standards, as well as the definitional uncertainty. Sometimes estimated systematic effects are not corrected for but, instead, associated measurement uncertainty components are incorporated.

Note 2 to entry: In general, for a given set of information, it is understood that the measurement uncertainty is associated with a stated quantity value attributed to the measurand. A modification of this value results in a modification of the associated uncertainty.

3.600 unsaturated zone; vadose zone part of an aquifer (3.40, 3.41, 3.42) in which the pore spaces of the formation are not totally filled with water

3.601 viable bacteria bacteria (3.53) that are capable of multiplication and/or metabolism

3.602 Vibrio specie group of Gram-negative, aerobic, non-spore-forming bacteria which are widespread in surface waters and include pathogenic species such as V. cholerae, V. parahaemolyticus and V. fisheri

3.603 viruses large group of ultramicroscopic agents (20 nm to 300 nm in diameter) which essentially consist of nucleic acid encased in a protein shell and which reproduce only in living cells

Note 1 to entry: Viruses can pass through filters which retain bacteria.

3.604 volatile fatty acid short-chain saturated organic acid, mainly produced during anaerobic digestion

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím