Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN ISO 5725-1 - laboratorní složka vychýlení

ČSN ISO 5725-1 - Přesnost (pravdivost a preciznost) metod a výsledků měření - Část 1: Obecné zásady a definice

Stáhnout normu: ČSN ISO 5725-1 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2025-04-01
Třidící znak: 010251
Obor: Vyvolená čísla, normální rozměry, statistické řízení jakosti apod.
ICS:
  • 03.120.30 - Aplikace statistických metod
  • 17.020 - Metrologie a měření obecně
Stav: Platná
Nahlásit chybu

3.11 laboratorní složka vychýlení

B (laboratory component of bias B) rozdíl mezi vychýlením laboratoře (3.10) a vychýlením metody měření (3.9)


POZNÁMKA 1 k heslu Laboratorní složka vychýlení je specifická pro danou laboratoř a podmínky měření v laboratoři a může se také lišit u různých úrovní metody měření.


POZNÁMKA 2 k heslu Laboratorní složka vychýlení se vztahuje k celkovému průměrnému výsledku, nikoli ke skutečné nebo přijaté referenční hodnotě.


POZNÁMKA 3 k heslu Laboratorní složka vychýlení může být označována jako efekt laboratoře.


POZNÁMKA 4 k heslu Vztah mezi vychýlením laboratoře Δ, vychýlením metody měření ( a laboratorní složkou vychýlení B je podrobně popsán v normě ISO 5725-4.

3.11 laboratory component of bias B


difference between the laboratory bias (3.10) and the bias of the measurement method (3.9)


Note 1 to entry: The laboratory component of bias is specific to a given laboratory and the conditions of measurement within the laboratory, and also it can be different at different levels of the measurement method.


Note 2 to entry: The laboratory component of bias is relative to the overall average result, not the true or accepted reference value.


Note 3 to entry: Laboratory component of bias can be named effect of laboratory.


Note 4 to entry: The relationship between the laboratory bias, Δ, the bias of the measurement method, δ, and the laboratory component of the bias B is detailed in ISO 5725-4.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím