ČSN EN IEC 60335-2-75 ed. 3 - Elektrické spotřebiče pro domácnost a podobné účely - Bezpečnost - Část 2-75: Zvláštní požadavky na výdejní spotřebiče a prodejní stroje pro komerční účely
Stáhnout normu: | ČSN EN IEC 60335-2-75 ed. 3 (Zobrazit podrobnosti) |
Datum vydání/vložení: | 2023-11-01 |
Třidící znak: | 361050 |
Obor: | Bezpečnost elektrických spotřebičů pro domácnost |
ICS: |
|
Stav: | Platná |
3.114 potenciálně nebezpečný pokrm
pokrm, který obsahuje přírodní nebo syntetické přísady, které mají schopnost rychlého a progresivního růstu choroboplodných zárodků nebo mikroorganismů produkujících toxiny
POZNÁMKA 1 k heslu Příklady potenciálně nebezpečných pokrmů jsou mléko, vejce, maso, drůbež, korýši, měkkýši a jejich produkty buď syrové, nebo tepelně zpracované, jako je také pokrm rostlinného původu, který je připraven pro konzumaci bez potřeby další přípravy nebo zpracování.
POZNÁMKA 2 k heslu Pokrm se může stát potenciálně nebezpečným pokrmem během zpracování, např. když se práškové přísady smíchají s vodou nebo když je pokrm uchováván při nesprávných teplotách.
POZNÁMKA 3 k heslu Potenciálně nebezpečný pokrm nezahrnuje:
cukrovinky, oříšky, žvýkačky a podobně;
sušenky, suchary a podobné pekařské produkty;
instantní kávu, čokoládu, kakao a cukr;
pokrm, který má hodnotu pH menší než 4,6 nebo hodnotu vodní aktivity (Aw) menší než 0,85 při 25 °C;
pokrm udržovaný při teplotě nepřesahující 5 °C po doby předepsané výrobcem, ale ne delší než 5 dní;
pokrm udržovaný při teplotě nad 65 °C nebo při teplotě pod –18 °C;
pokrm v hermeticky uzavřených nádobách;
pokrm, který byl zpracován, aby se zabránilo zkažení.
3.114 potentially hazardous food
food which includes natural or synthetic ingredients that are capable of supporting rapid and progressive growth of pathogenic or toxin producing micro-organisms
Note 1 to entry: Examples of potentially hazardous food are milk, eggs, meat, poultry, shellfish, crustaceans, and their products, either raw or heat treated, as well as food of plant origin that is ready for consumption without the need for any further preparation or processing.
Note 2 to entry: Food may become potentially hazardous food during processing, for example when powdered ingredients are mixed with water or when food is stored at incorrect temperature.
Note 3 to entry: Potentially hazardous food does not include:
– candy, nuts, gum and similar confectionery;
– cookies, crackers and similar bakery products;
– instant-coffee, chocolate, cocoa and sugar;
– food having a pH level of not greater than 4,6 or a water activity (Aw) value not greater than 0,85 at 25 °C;
– food maintained at a temperature not exceeding 5 °C for periods specified by the producer, but for not more than 5 days;
– food maintained at a temperatures above 65 °C or below –18 °C;
– food in hermetically sealed containers;
– food that has been processed to prevent spoilage.