Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN IEC 60335-2-75 ed. 3 - potenciálně nebezpečný pokrm

ČSN EN IEC 60335-2-75 ed. 3 - Elektrické spotřebiče pro domácnost a podobné účely - Bezpečnost - Část 2-75: Zvláštní požadavky na výdejní spotřebiče a prodejní stroje pro komerční účely

Stáhnout normu: ČSN EN IEC 60335-2-75 ed. 3 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2023-11-01
Třidící znak: 361050
Obor: Bezpečnost elektrických spotřebičů pro domácnost
ICS:
  • 55.230 - Výdejní a prodejní stroje
Stav: Platná
Nahlásit chybu

3.114 potenciálně nebezpečný pokrm

pokrm, který obsahuje přírodní nebo syntetické přísady, které mají schopnost rychlého a progresivního růstu choroboplodných zárodků nebo mikroorganismů produkujících toxiny


POZNÁMKA 1 k heslu Příklady potenciálně nebezpečných pokrmů jsou mléko, vejce, maso, drůbež, korýši, měkkýši a jejich produkty buď syrové, nebo tepelně zpracované, jako je také pokrm rostlinného původu, který je připraven pro konzumaci bez potřeby další přípravy nebo zpracování.


POZNÁMKA 2 k heslu Pokrm se může stát potenciálně nebezpečným pokrmem během zpracování, např. když se práškové přísady smíchají s vodou nebo když je pokrm uchováván při nesprávných teplotách.


POZNÁMKA 3 k heslu Potenciálně nebezpečný pokrm nezahrnuje:


cukrovinky, oříšky, žvýkačky a podobně;


sušenky, suchary a podobné pekařské produkty;


instantní kávu, čokoládu, kakao a cukr;


pokrm, který má hodnotu pH menší než 4,6 nebo hodnotu vodní aktivity (Aw) menší než 0,85 při 25 °C;


pokrm udržovaný při teplotě nepřesahující 5 °C po doby předepsané výrobcem, ale ne delší než 5 dní;


pokrm udržovaný při teplotě nad 65 °C nebo při teplotě pod –18 °C;


pokrm v hermeticky uzavřených nádobách;


pokrm, který byl zpracován, aby se zabránilo zkažení.

3.114 potentially hazardous food


food which includes natural or synthetic ingredients that are capable of supporting rapid and progressive growth of pathogenic or toxin producing micro-organisms


Note 1 to entry: Examples of potentially hazardous food are milk, eggs, meat, poultry, shellfish, crustaceans, and their products, either raw or heat treated, as well as food of plant origin that is ready for consumption without the need for any further preparation or processing.


Note 2 to entry: Food may become potentially hazardous food during processing, for example when powdered ingredients are mixed with water or when food is stored at incorrect temperature.


Note 3 to entry: Potentially hazardous food does not include:


– candy, nuts, gum and similar confectionery;


– cookies, crackers and similar bakery products;


– instant-coffee, chocolate, cocoa and sugar;


– food having a pH level of not greater than 4,6 or a water activity (Aw) value not greater than 0,85 at 25 °C;


– food maintained at a temperature not exceeding 5 °C for periods specified by the producer, but for not more than 5 days;


– food maintained at a temperatures above 65 °C or below –18 °C;


– food in hermetically sealed containers;


– food that has been processed to prevent spoilage.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím