Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN ISO 10878 - okamžité zorné pole, IFOV

ČSN ISO 10878 - Nedestruktivní zkoušení – Infračervená termografie – Slovník

Stáhnout normu: ČSN ISO 10878 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2017-03-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:10878:ed-1:v1:en
Třidící znak: 015005
Obor: Všeobecné zkušební metody (pro víceúčelové použití)
ICS:
  • 19.100 - Nedestruktivní zkoušení
  • 01.040.19 - Zkušebnictví (názvosloví)
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

1.66 okamžité zorné pole, IFOV

okamžitý zorný úhel nebo úhlová projekce prvku detektoru na rovinu objektuNP4)

POZNÁMKA 1 Jestliže je úhlová základna pravoúhelníková, je vyjádřena v úhlových stupních nebo radiánech pro každou stranu, a v úhlových stupních nebo radiánech jestliže je základna kruhová.

POZNÁMKA 2 U infračervených teploměrů je okamžitým zorným polem definována velikost bodu na měřeném objektu, u řádkových skenerů nebo termografických systémů představuje zorné pole jednoho prvku (pixelu) v řádku nebo termogramu; je mírou prostorového rozlišení.

POZNÁMKA 3 Okamžité zorné pole je ekvivalentní s vodorovnými a svislými zornými poli jednotlivého detektoru. U malých detektorů jsou úhlová základna detektoru nebo projekce ( a ( definovány vztahy ( = a/f a ( = b/f, kde a a b jsou vodorovné a svislé rozměry detektoru, a f je efektivní ohnisková vzdálenost optiky.

POZNÁMKA 4 Okamžité zorné pole může být vyjádřeno jako pevný úhel v jednotkách (.

POZNÁMKA 5 Okamžitá zorná pole (IFOV) se mohou lišit ve vertikálním směru (VIFOV) a horizontálním směru (HIFOV).

NP4) NÁRODNÍ POZNÁMKAZorný úhel je vyjádřen jako poměr velikosti detektoru a jeho vzdálenosti od měřeného objektu – tedy projekcí detektoru (nebo pixelu detektoru) na měřený objekt.

1.66 instantaneous field of view IFOV

angular subtense energy or the angular projection of the detector element at the target plane

NOTE 1 The angular subtense is expressed in angular degrees or radians per side if rectangular, and angular degrees or radians if round.

NOTE 2 In infrared thermometers, instantaneous field of view defines the target spot size; in a line scanner or imager it represents a single resolution element in a scan line or a thermogram being a measure of spatial resolution.

NOTE 3 The instantaneous field of view is equivalent to the horizontal and vertical fields of view of an individual detector. For small detectors, the detector angular subtenses or projections ( and ( are defined by ( = a/f and ( = b/f, where a and b are horizontal and vertical dimensions of the detector, and f is the effective focal length of the optics.

NOTE 4 Instantaneous field of view can be expressed as a solid angle in units of (.

NOTE 5 IFOVs may be different in the vertical (VIFOV) and horizontal (HIFOV) directions.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím