Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN 764-1+A1 - primární napětí

ČSN EN 764-1+A1 - Tlaková zařízení – Část 1: Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN 764-1+A1 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2019-11-01
Třidící znak: 690004
Obor: Názvosloví, předpisy, značky
ICS:
  • 01.040.23 - Tekutinové systémy a součástky pro obecné použití (názvosloví)
  • 23.020.30 - Tlakové nádoby, lahve na plyny
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.2.111 primární napětí

(primary stress) napětí, které splňuje zákony rovnováhy působících zatížení (tlak, síly a momenty) POZNÁMKA 1 k heslu Globální primární membránová napětí jsou v konstrukci rozdělena tak, že při dosažení kluzu nedochází k žádné podstatné redistribuci napětí. Při rozvoji plasticity je dosaženo stavu, kdy dochází k zhroucení konstrukce. POZNÁMKA 2 k heslu Lokální primární napětí se při dosažení meze kluzu redistribuuje a nezpůsobí tak bezprostřední poruchu, ale způsobí významné (nepřijatelné) přetvoření konstrukce.

3.2.111 primary stress

stress which satisfies the laws of equilibrium of applied loads (pressure, forces and moments) Note 1 to entry: General primary membrane stresses are distributed in the structure such that no essential stress redistribution occurs as a result of yielding. As plasticity develops, a stage is reached where the structure fails. Note 2 to entry: Local primary stresses will be redistributed on yielding and will thus cause no immediate failure, but will cause major (unacceptable) distortion of the structure.
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím