Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 22300 - analýza rizik lidských práv HRRA

ČSN EN ISO 22300 - Bezpečnost a odolnost – Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 22300 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2020-06-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:22300:ed-2:v1:en
Třidící znak: 012301
Obor: Ochrana společnosti a obyvatel
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.103 analýza rizik lidských práv HRRA

proces (3.180) identifikování, analyzování, vyhodnocování a dokumentování rizik (3.199) souvisejících s lidskými právy a jejich dopady (3.107) pro účely řízení rizik a zmírnění nebo předcházení nepříznivým dopadům na lidská práva a přestupkům podle zákona

POZNÁMKA 1 k heslu HRRA je součástí požadavku (3.190) organizace (3.158) vykonávat náležitou péči v oblasti lidských práv s cílem identifikovat, předcházet, zmírňovat a vysvětlovat způsob, jakým řeší dopady na lidská práva

POZNÁMKA 2 k heslu HRRA vychází z příslušných mezinárodních principů a úmluv v oblasti lidských práv a tvoří základní část celkového posuzování rizik (3.203) organizace.

POZNÁMKA 3 heslu HRRA zahrnuje analýzu závažnosti skutečných a potenciálních dopadů na lidská práva, které organizace může způsobit nebo k nim přispět svými bezpečnostními operacemi (3.232) nebo které mohou být spojeny přímo s činnostmi, projekty nebo službami organizace prostřednictvím jejích obchodních vztahů. Proces HRRA má zohledňovat organizační kontext, využívat nezbytnou odbornost v oblasti lidských práv a zahrnovat přímé, smysluplné zapojení těch zainteresovaných stran (3.124), jejichž práva mohou být ohrožena.

POZNÁMKA 4 k heslu V rámci analýzy následků (3.46) se nepříznivé dopady na lidská práva měří a upřednostňují z hlediska závažnosti dopadů.

POZNÁMKA 5 k heslu HRRA se mají provádět v pravidelných intervalech s vědomím, že se rizika v oblasti lidských práv mohou měnit.

POZNÁMKA 6 k heslu Složitost HRRA se bude měnit podle velikosti organizace, rizika závažných dopadů na lidská práva a povahy a kontextu jejích činností.

POZNÁMKA 7 k heslu HRRA se někdy označuje jako „posuzování rizik v oblasti lidských práv“, „posuzování dopadů na lidská práva“ nebo „posuzování rizik a dopadů na lidská práva“.

3.103 human rights risk analysis HRRA

process (3.180) to identify, analyse, evaluate and document human rights-related risks (3.199) and their impacts (3.107), in order to manage risk and to mitigate or prevent adverse human rights impacts and legal infractions

Note 1 to entry: The HRRA is part of the organization’s (3.158) requirement (3.190) to undertake human rights due diligence to identify, prevent, mitigate and account for how it addresses impacts on human rights.

Note 2 to entry: The HRRA is framed by relevant international human rights principles and conventions and forms a fundamental part of the organization’s overall risk assessment (3.203).

Note 3 to entry: The HRRA includes an analysis of the severity of actual and potential human rights impacts that the organization may cause or contribute to through its security operations (3.232), or which may be linked directly to the organization’s operations, projects or services through its business relationships. The HRRA process should include consideration of the operational context, draw on the necessary human rights expertise, and involve direct, meaningful engagement with those interested parties (3.124) whose rights may be at risk.

Note 4 to entry: The analysis of the consequences (3.46) of adverse human rights impacts are measured and prioritized in terms of the severity of the impacts.

Note 5 to entry: HRRAs should be undertaken at regular intervals, recognizing that human rights risks may change over time.

Note 6 to entry: HRRAs will vary in complexity with the size of the organization, the risk of severe human rights impacts and the nature and context of its operations.

Note 7 to entry: HRRA is sometimes referred to as a “human rights risk assessment”, a “human rights impact assessment” or a “human rights risk and impact assessment”.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím