Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 1101 - teoreticky exaktní prvek TEF

ČSN EN ISO 1101 - Geometrické specifikace produktu (GPS) – Geometrické tolerování – Tolerance tvaru, orientace, umístění a házení

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 1101 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2020-03-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:1101:ed-4:v1:en
Třidící znak: 014120
Obor: Nejistoty měření
ICS:
  • 01.100.20 - Technické výkresy ve strojírenství
  • 17.040.40 - Geometrické specifikace produktu
Stav: Platná
Nahlásit chybu

3.8 teoreticky exaktní prvek TEF

jmenovitý prvek s ideálním tvarem, rozměrem, orientací a umístěním, podle potřeby

Poznámka 1 k heslu Teoreticky exaktní prvek (TEF) může mít libovolný tvar a může být stanoven explicitně indikovanými teoreticky exaktními rozměry (TED), nebo implicitně stanovenými rozměry v CAD datech.

Poznámka 2 k heslu Teoreticky exaktní umístění a orientace, v případě potřeby, je relativní k indikované soustavě základen pro specifikaci odpovídajícího skutečného prvku.

Poznámka 3 k heslu Viz také ISO 25378.

PŘÍKLAD 1 Kulový povrch znázorněný na obrázku 110 je teoreticky exaktní prvek se stanoveným kulovým poloměrem a stanoveným umístěním a orientací vzhledem k základně A.

PŘÍKLAD 2 Virtuální podmínka, např. virtuální podmínka maxima materiálu (MMVC) podle ISO 2692 je teoreticky exaktní prvek.

3.8 theoretically exact feature TEF

nominal feature with ideal shape, size, orientation and location, as applicable

Note 1 to entry: A theoretically exact feature (TEF) can have any shape and can be defined by explicitly indicated theoretically exact dimensions (TEDs) or implicitly defined in CAD data.

Note 2 to entry: The theoretically exact location and orientation, if applicable, is relative to the indicated datum system for the specification of the corresponding actual feature.

Note 3 to entry: See also ISO 25378.

EXAMPLE 1 The spherical surface shown in Figure 110 is a theoretically exact feature, with a defined spherical radius and a defined location and orientation relative to datum A.

EXAMPLE 2 A virtual condition, e.g. a maximum material virtual condition (MMVC) according to ISO 2692 is a theoretically exact feature.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím