Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN ISO 18091 - veřejná politika

ČSN ISO 18091 - Systémy managementu kvality – Směrnice pro aplikování ISO 9001 v místní samosprávě

Stáhnout normu: ČSN ISO 18091 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2020-10-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:18091:ed-2:v1:en
Třidící znak: 010323
Obor: Jakost
Stav: Platná
Nahlásit chybu

3.11 veřejná politika

principiální vodítko pro provádění opatření přijatých v souladu se záměry a zaměřením místní samosprávy (3.3), které formálně vyjádřilo její vrcholové vedení (3.1), jako reakci na vnímanou potřebu

POZNÁMKA 1 k heslu Veřejná politika je obecně přijímána, zaváděna a prosazována určitým orgánem veřejné moci, který očekává výsledky.

POZNÁMKA 2 k heslu Principy místní samosprávy jsou obvykle stanovovány v reakci na vnímaný problém občanů jednajících jako voliči, formulovány stanoveným politickým procesem a přijímány, zaváděny a prosazovány určitým orgánem veřejné moci nebo oblastí místní samosprávy, které očekávají výsledky.

POZNÁMKA 3 k heslu Příkladem veřejné politiky vyjádřené v produktu (3.5) nebo službě (3.6) je odpovědnost (3.8) místní samosprávy za vodu, tj. zásobování občanů vodou vodovodním potrubím. V tomto postupu provádění opatření nebo služeb jsou zakotveny dvě zásady:

zásobování veškerého obyvatelstva vodou;

zásobování vodou dostupným způsobem.

Tento produkt a služba se vyznačují specifickou charakteristikou: ze zdravotních důvodů musí být voda 100% pitná.

POZNÁMKA 4 k heslu Dalším příkladem veřejné politiky, která není čistě produktem nebo službou, je podpora rovnosti žen a mužů (viz tabulka A.3, ukazatel 4). Rovnost žen a mužů má být důležitou veřejnou politikou jakékoliv místní samosprávy a základem programu, jehož výstupy se zaměřují na tuto problematiku. Toto je příklad, kdy veřejná politika sahá mnohem dál než jen k produktu nebo službě.

3.11 public policy

principled guide to a course of actions taken in accordance with the intentions and direction of a local government (3.3), as formally expressed by its top management (3.1), as a response to a perceived need

Note 1 to entry: Public policy is generally adopted, implemented, and enforced by a specific public agency, who expect results.

Note 2 to entry: The principles of the local government are usually stated in response to a perceived problem of the citizens, acting as a constituency, formulated by a specific political process, and adopted, implemented and enforced by a specific public agency or local governmental area, who expect results.

Note 3 to entry: An example of public policy expressed in a product (3.5) or service (3.6) is the local government responsibility (3.8) for water, i.e. the provision of water to citizens through pipelines. There are two principles embedded in this course of actions or services:

the provision of water to the entire population;

the provision of water in an affordable manner.

There is a specific characteristic of this product and service: 100 % drinkable for health reasons.

Note 4 to entry: Another example of public policy that is not clearly a product or service is the promotion of gender equality (see Table A.3, indicator 4). Gender equality should be an important public policy in any local government, and it should be the basis for a programme in which the outputs focus on this issue. This is one case in which public policy goes much further than simply a product or service.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím