Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 5492 - conformation, noun

ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
Změna A1 | Datum vydání/vložení: 2021-05-01
Datum vydání/vložení: 2009-12-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en
Třidící znak: 560030
Obor: Metody zkoušení a společná ustanovení
ICS:
  • 01.040.67 - Potravinářství (názvosloví)
  • 67.240 - Senzorická analýza
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.55 conformation, noun

geometrical textural attribute relating to the perception of the shape and the orientation of particles in a product

NOTE The main adjectives corresponding to different conformations are as follows:

“cellular”: spherical or ovoid particles consisting of thin walls surrounding liquid or gas, e.g. orange;

“crystalline”: angular, similarly sized, symmetrical, three-dimensional particles, e.g. granulated sugar;

“fibrous”: long particles or strands oriented in the same direction, e.g. celery;

“flaky”: loose layers that separate easily, e.g. cooked tuna, croissant, flaky pastry;

“puffy”: hard or firm outer shells filled with large, often uneven, air pockets, e.g. cream puff, puffed rice.

3.55 konformace (prostorové uspořádání)

geometrická texturní vlastnost vztahující se k vnímání tvaru a orientace částic uvnitř výrobku

POZNÁMKA Hlavní přídavná jména odpovídající různému stupni konformace jsou následující:

„buněčný“: kulovité nebo oválné částice skládající se z tenké stěny obklopující kapalinu nebo plyn např. pomeranč;

„krystalický“: hranaté, podobné velikosti, symetrické, trojrozměrné částice, např. cukr;

„vláknitý“: dlouhé částice nebo vlákna orientované stejným směrem, např. celer;

„vločkovitý“: volné vrstvy, které se snadno oddělují např. vařený tuňák, croissant, vločkovité pečivo;

„nafouklý“: tvrdá nebo hutná vnější skořápka plněná velkou často rozdílnou vzduchovou kapsou, např. pěna, nafouklá rýže.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím