ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník
Stáhnout normu: | ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti) | |
Změny: |
|
|
Datum vydání/vložení: | 2009-12-01 | |
Zdroj: | https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en | |
Třidící znak: | 560030 | |
Obor: | Metody zkoušení a společná ustanovení | |
ICS: |
|
|
Stav: | Platná |
3.55 conformation, noun
geometrical textural attribute relating to the perception of the shape and the orientation of particles in a product
NOTE The main adjectives corresponding to different conformations are as follows:
“cellular”: spherical or ovoid particles consisting of thin walls surrounding liquid or gas, e.g. orange;
“crystalline”: angular, similarly sized, symmetrical, three-dimensional particles, e.g. granulated sugar;
“fibrous”: long particles or strands oriented in the same direction, e.g. celery;
“flaky”: loose layers that separate easily, e.g. cooked tuna, croissant, flaky pastry;
“puffy”: hard or firm outer shells filled with large, often uneven, air pockets, e.g. cream puff, puffed rice.
3.55 konformace (prostorové uspořádání)
geometrická texturní vlastnost vztahující se k vnímání tvaru a orientace částic uvnitř výrobku
POZNÁMKA Hlavní přídavná jména odpovídající různému stupni konformace jsou následující:
„buněčný“: kulovité nebo oválné částice skládající se z tenké stěny obklopující kapalinu nebo plyn např. pomeranč;
„krystalický“: hranaté, podobné velikosti, symetrické, trojrozměrné částice, např. cukr;
„vláknitý“: dlouhé částice nebo vlákna orientované stejným směrem, např. celer;
„vločkovitý“: volné vrstvy, které se snadno oddělují např. vařený tuňák, croissant, vločkovité pečivo;
„nafouklý“: tvrdá nebo hutná vnější skořápka plněná velkou často rozdílnou vzduchovou kapsou, např. pěna, nafouklá rýže.