ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník
Stáhnout normu: | ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti) | |
Změny: |
|
|
Datum vydání/vložení: | 2009-12-01 | |
Zdroj: | https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en | |
Třidící znak: | 560030 | |
Obor: | Metody zkoušení a společná ustanovení | |
ICS: |
|
|
Stav: | Platná |
3.59 fattiness4), noun
textural attribute relating to the perception of the quantity or the quality of fat on the surface or in the body of a product
NOTE The main adjectives corresponding to the perception of fattiness are as follows:
“oily”: perception of soaking and running fat, e.g. salad with dressing;
“greasy”: perception of exuding fat, e.g. bacon, chips, French fries;
“fatty”: perception of high fat proportion in a product, oily, greasy, e.g. lard, tallow.
3.59 tučnost
texturní charakteristika vztahující se k vnímání množství nebo kvality tuku na povrchu nebo uvnitř výrobku
POZNÁMKA Hlavní přídavná jména odpovídající vnímání tučnosti jsou:
„olejový“: vnímání vsakujícího se nebo pronikajícího tuku, např. salát s dresinkem;
„mastný“: vnímání vystupujícího tuku, např. slanina, chipsy, hranolky;
„tučný“: vnímání vysokého obsahu tuku ve výrobku, olejovitý, mastný, např. sádlo, lůj.