Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 5492 - fattiness4), noun

ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
Změna A1 | Datum vydání/vložení: 2021-05-01
Datum vydání/vložení: 2009-12-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en
Třidící znak: 560030
Obor: Metody zkoušení a společná ustanovení
ICS:
  • 01.040.67 - Potravinářství (názvosloví)
  • 67.240 - Senzorická analýza
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.59 fattiness4), noun

textural attribute relating to the perception of the quantity or the quality of fat on the surface or in the body of a product

NOTE The main adjectives corresponding to the perception of fattiness are as follows:

“oily”: perception of soaking and running fat, e.g. salad with dressing;

“greasy”: perception of exuding fat, e.g. bacon, chips, French fries;

“fatty”: perception of high fat proportion in a product, oily, greasy, e.g. lard, tallow.

3.59 tučnost

texturní charakteristika vztahující se k vnímání množství nebo kvality tuku na povrchu nebo uvnitř výrobku

POZNÁMKA Hlavní přídavná jména odpovídající vnímání tučnosti jsou:

„olejový“: vnímání vsakujícího se nebo pronikajícího tuku, např. salát s dresinkem;

„mastný“: vnímání vystupujícího tuku, např. slanina, chipsy, hranolky;

„tučný“: vnímání vysokého obsahu tuku ve výrobku, olejovitý, mastný, např. sádlo, lůj.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím