ČSN EN ISO 22000 - Systémy managementu bezpečnosti potravin – Požadavky na organizaci v potravinovém řetězci
Stáhnout normu: | ČSN EN ISO 22000 (Zobrazit podrobnosti) |
Datum vydání/vložení: | 2006-05-01 |
Třidící znak: | 569600 |
Obor: | Pravidla správné hygienické a výrobní praxe |
ICS: |
|
Stav: | Neplatná |
3.3 nebezpečí ohrožující bezpečnost potravin
biologický, chemický nebo fyzikální činitel v potravinách nebo stav potravin, který může vyvolat nepříznivý účinek na zdraví
poznámka 1 Upraveno na základě odkazu [11].
poznámka 2 Termín „nebezpečí“ by neměl být zaměňován za termín „riziko“, který v kontextu bezpečnosti potravin označuje míru pravděpodobnosti nepříznivého účinku na zdraví (např. onemocnění) a velikost (závažnost) tohoto účinku (smrt, hospitalizace, nepřítomnost v práci apod.) po vystavení vlivu určitého nebezpečí. Riziko je definováno v ISO/IEC Guide 51 (Pokyn 51 ISO/IEC) jako kombinace pravděpodobnosti výskytu újmy a závažnosti této újmy.
poznámka 3 Nebezpečí ohrožující bezpečnost potravin zahrnují i alergeny.
poznámka 4 V kontextu krmiv a složek do krmiv jsou relevantními nebezpečími ohrožujícími bezpečnost potravin ta nebezpečí, která mohou být přítomna v krmivech a složkách do krmiv a/nebo která mohou být přenesena do potraviny konzumací krmiva zvířaty a mít tak potenciálně negativní účinek na lidské zdraví. V kontextu činností jiných než jsou činnosti, při kterých dochází k přímému nakládání s krmivy a potravinami (například v případě výrobců obalových materiálů, čisticích prostředků apod.), jsou relevantními nebezpečími ohrožujícími bezpečnost potravin ta nebezpečí, která mohou být přímo nebo nepřímo přenesena do potraviny v důsledku zamýšleného použití dodaných produktů a/nebo poskytnutých služeb a která tak mohou mít potenciálně negativní účinek na lidské zdraví.
3.3 food safety hazard
biological, chemical or physical agent in food, or condition of food, with the potential to cause an adverse health effect
NOTE 1 Adapted from Reference [11].
NOTE 2 The term “hazard” is not to be confused with the term “risk” which, in the context of food safety, means a function of the probability of an adverse health effect (e.g. becoming diseased) and the severity of that effect (death, hospitalization, absence from work, etc.) when exposed to a specified hazard. Risk is defined in ISO/IEC Guide 51 as the combination of the probability of occurrence of harm and the severity of that harm.
NOTE 3 Food safety hazards include allergens.
NOTE 4 In the context of feed and feed ingredients, relevant food safety hazards are those that may be present in and/or on feed and feed ingredients and that may subsequently be transferred to food through animal consumption of feed and may thus have the potential to cause an adverse human health effect. In the context of operations other than those directly handling feed and food (e.g. producers of packaging materials, cleaning agents, etc.), relevant food safety hazards are those hazards that can be directly or indirectly transferred to food because of the intended use of the provided products and/or services and thus can have the potential to cause an adverse human health effect.