Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN ISO 2041 - rychlost

ČSN ISO 2041 - Vibrace, rázy a monitorování stavu – Slovník

Stáhnout normu: ČSN ISO 2041 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2020-04-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:2041:ed-4:v1:en
Třidící znak: 011400
Obor: Mechanika
ICS:
  • 17.160 - Vibrace, rázy a měření vibrací a rázů
  • 01.040.17 - Metrologie a měření. Fyzikální jevy (názvosloví)
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.1.2 rychlost

(velocity) (relative velocity) (vibrace a rázy( rychlost změny výchylky POZNÁMKA 1 k heslu Rychlost je obecně časově závislá. POZNÁMKA 2 k heslu Referenční soustavou souřadnic je obvykle soustava os, ve které soubor souřadnic definuje rychlost změny výchylky bodu na tělese. Rychlost mohou obecně reprezentovat rotační vektor rychlosti, translační vektor rychlosti nebo oba vektory. POZNÁMKA 3 k heslu Rychlost se označuje jako relativní rychlost, jestliže se měří vzhledem k jiné referenční soustavě souřadnic než k prvotní základní referenční soustavě souřadnic přiřazené danému případu. Relativní rychlost mezi dvěma body je vektorový rozdíl rychlostí těchto dvou bodů. POZNÁMKA 4 k heslu Rychlost může: mít charakter kmitavého pohybu; v tom případě lze jednoduché harmonické složky definovat amplitudou rychlosti (a frekvencí), nebo být náhodná; v tom případě lze k určení pravděpodobnosti, že rychlost bude nabývat hodnot v daném rozsahu, použít efektivní hodnotu rychlosti (a šířku pásma a rozdělení hustoty pravděpodobnosti). POZNÁMKA 5 k heslu Rychlosti s krátkou dobou trvání se definují jako přechodové rychlosti. Rychlosti, které nemají charakter kmitavého pohybu, se definují jako trvalé rychlosti, pokud mají dlouhou dobu trvání.

3.1.2 velocity

relative velocity 〈vibration and shock〉 rate of change of displacement Note 1 to entry: In general, velocity is time-dependent. Note 2 to entry: The reference frame is usually a set of axes within which a set of coordinates defines the rate of change of displacement of a point on a body. In general, a rotation velocity vector, a translation velocity vector, or both can represent the velocity. Note 3 to entry: A velocity is designated as a relative velocity if it is measured with respect to a reference frame other than the primary reference frame designated in a given case. The relative velocity between two points is the vector difference between the velocities of the two points. Note 4 to entry: Velocity can be: — oscillatory, in which case simple harmonic components can be defined by the velocity amplitude (and frequency), or — random, in which case the root-mean-square (rms) velocity (and band-width and probability density distribution) can be used to define the probability that the velocity will have values within any given range. Note 5 to entry: Velocities of short time duration are defined as transient velocities. Non-oscillatory velocities are defined as sustained velocities, if of long duration.
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím