Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN ISO 2041 - modální hustota

ČSN ISO 2041 - Vibrace, rázy a monitorování stavu – Slovník

Stáhnout normu: ČSN ISO 2041 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2020-04-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:2041:ed-4:v1:en
Třidící znak: 011400
Obor: Mechanika
ICS:
  • 17.160 - Vibrace, rázy a měření vibrací a rázů
  • 01.040.17 - Metrologie a měření. Fyzikální jevy (názvosloví)
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.1.47 modální hustota

(modal density) počet módů vibrací vzhledem k dané šířce pásma POZNÁMKA 1 heslu Modální hustota je mírou široce používanou v oboru dynamiky konstrukcí jakožto diagnostický nástroj při posuzování toku energie vibrací ve složitých konstrukčních soustavách. Může hrát rozhodující roli při určování změn toku energie vibrací, které mohou být předzvěstí únavové poruchy v některé části konstrukce nebo měřítkem používaným při hodnoceních monitorování stavu konstrukce. Kromě těchto aplikací je to parametr vyžadovaný v metodě statistické energetické analýzy při hodnocení vysokofrekvenční odezvy složitých konstrukcí a při výběru vhodných metod a zařízení na snižování vibrací.

3.1.47 modal density

number of modes with respect to a given bandwidth Note 1 to entry: Modal density is a measure widely used in structural dynamics as a diagnostic tool in assessing vibration power flow in complex, structural systems. It can play a crucial role in determining changes in vibration power flow that may be a precursor to fatigue failure in some part of the structure, or a metric used in structural condition monitoring evaluations. In addition to these applications, it is a parameter required by the Statistical Energy Analysis method for evaluating the high-frequency response of complex structures and in selecting appropriate vibration-control methods and devices.
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím