Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN ISO 2041 - spektrum odezvy rázu

ČSN ISO 2041 - Vibrace, rázy a monitorování stavu – Slovník

Stáhnout normu: ČSN ISO 2041 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2020-04-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:2041:ed-4:v1:en
Třidící znak: 011400
Obor: Mechanika
ICS:
  • 17.160 - Vibrace, rázy a měření vibrací a rázů
  • 01.040.17 - Metrologie a měření. Fyzikální jevy (názvosloví)
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.3.22 spektrum odezvy rázu

(shock response spectrum) maximální odezva řady shodně tlumených soustav s jedním stupněm volnosti na působící rázový vstup POZNÁMKA 1 k heslu Spektrum odezvy rázu je generický termín. Pro upřesnění významu je třeba použít vymezující přívlastek, například spektrum odezvy rázu zrychlení nebo rychlosti nebo výchylky. POZNÁMKA 2 k heslu Není-li uvedena velikost a typ tlumení soustav, předpokládá se nulová hodnota tlumení. Není-li uvedeno jinak, představují dané odezvy maximální absolutní hodnoty bez ohledu na polaritu a čas, ve kterém se maximum vyskytlo. Toto je často označováno jako maximaximální spektrum odezvy rázu. Jestliže se odkazuje na jiné druhy spekter odezvy rázu, pak tato spektra musí být určena. POZNÁMKA 3 k heslu Spektrum odezvy konstrukce na ráz se při zkoušení na soustavě generátoru vibrací, která vyvíjí stanovený pohyb podlahy jako při zemětřesení, se označuje jako spektrum odezvy podlahy.

3.3.22 shock response spectrum

maximum response of a series of uniformly damped single-degree-of-freedom systems to an applied shock input Note 1 to entry: Shock response spectrum is a generic term. It requires an additional modifier to make its meaning specific, for example acceleration or velocity or displacement shock response spectrum. Note 2 to entry: If the amount and type of damping of the systems are not given, they are assumed to be zero. Unless otherwise indicated, the responses are maximum absolute values irrespective of the sign and the time at which the maximum occurs. This is often referred to as maximax shock response spectrum. If reference is made to other types of shock response spectra, this needs to be stated. Note 3 to entry: The shock response spectrum of a structure tested on a vibration generator system applying a specified earthquake motion of a floor is termed as floor response spectrum.
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím