Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN ISO 2041 - stojatá vlna

ČSN ISO 2041 - Vibrace, rázy a monitorování stavu – Slovník

Stáhnout normu: ČSN ISO 2041 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2020-04-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:2041:ed-4:v1:en
Třidící znak: 011400
Obor: Mechanika
ICS:
  • 17.160 - Vibrace, rázy a měření vibrací a rázů
  • 01.040.17 - Metrologie a měření. Fyzikální jevy (názvosloví)
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.2.78 stojatá vlna

(standing wave) vlna, která má ustálené rozložení amplitud v prostoru POZNÁMKA 1 k heslu Stojatá vlna může být považována za výsledek superpozice opačně postupujících vln stejné frekvence a stejného druhu. POZNÁMKA 2 k heslu Stojaté vlny jsou charakterizovány uzly a kmitnami, které mají stálou polohu. POZNÁMKA 3 k heslu Parciální stojatá vlna může být považována za výsledek superpozice opačně postupujících vln stejné frekvence.

3.2.78 standing wave

wave having a fixed amplitude distribution in space Note 1 to entry: A standing wave can be considered to be the result of superposition of opposing progressive waves of the same frequency and kind. Note 2 to entry: Standing waves are characterized by nodes and antinodes that are fixed in position. Note 3 to entry: A partial standing wave can be considered to be the result of superposition of opposing progressive waves of the same frequency.
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím