Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN ISO 2041 - pravděpodobnost

ČSN ISO 2041 - Vibrace, rázy a monitorování stavu – Slovník

Stáhnout normu: ČSN ISO 2041 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2020-04-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:2041:ed-4:v1:en
Třidící znak: 011400
Obor: Mechanika
ICS:
  • 17.160 - Vibrace, rázy a měření vibrací a rázů
  • 01.040.17 - Metrologie a měření. Fyzikální jevy (názvosloví)
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.5.39 pravděpodobnost

(probability) vyjádření míry možnosti výskytu vibračního děje POZNÁMKA 1 k heslu Pravděpodobnost výskytu příslušného děje se obecně odhaduje jako poměr počtu výskytů příslušného děje k celkovému počtu výskytů všech typů uvažovaných dějů. POZNÁMKA 2 k heslu Pravděpodobnost, že velikost stacionárních náhodných vibrací bude v daném rozsahu velikostí, se pokládá za rovnou poměru doby, během níž je velikost vibrací v tomto rozsahu, k celkové době pozorování. POZNÁMKA 3 k heslu Při určování pravděpodobnosti se vyžaduje velký počet výskytů dějů nebo dlouhá doba pozorování. POZNÁMKA 4 k heslu Má-li pravděpodobnost hodnotu 1, znamená to jistotu výskytu daného jevu. Nulová pravděpodobnost znamená, že se určitý jev nevyskytne. POZNÁMKA 5 k heslu Pravděpodobnost, že velikost vibrací bude v daném rozsahu, je rovná integrálu funkce hustoty pravděpodobnosti těchto vibrací integrované v daném rozsahu. Viz funkce hustoty pravděpodobnosti (3.5.41).

3.5.39 probability

expression of the likelihood of occurrence of a vibration event Note 1 to entry: The probability of occurrence of a particular event is generally estimated as the ratio of the number of occurrences of the particular event to the total number of occurrences of all types of events considered. Note 2 to entry: For a stationary random vibration, the probability that the magnitude will be within a given magnitude range is taken to be equal to the ratio of the time that the vibration is within that range to the total time of observation. Note 3 to entry: A large number of events or a long observation time shall be involved in the probability determinations. Note 4 to entry: A unit probability means that the occurrence of a particular event is certain. Zero probability means that it will not occur. Note 5 to entry: The probability that the magnitude of a vibration will be within a given range is equal to the integral of the probability density function of that vibration integrated over the given range. See probability density function (3.5.41).
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím