Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN 17173 (by DeepL) - Nařízení CLP

ČSN EN 17173 (by DeepL) - Evropský slovník CBRNE

Stáhnout normu: ČSN EN 17173 (by DeepL) (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2021-04-01
Třidící znak: 012302
Obor: Ochrana společnosti a obyvatel
ICS:
  • 01.040.13 - Životní prostředí. Ochrana zdraví. Bezpečnost (názvosloví)
  • 13.300 - Ochrana proti nebezpečným látkám
  • 13.310 - Ochrana proti zločinu
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.112 Nařízení CLP


Evropské nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci, označování a balení látek a směsí), které přejímá Globálně harmonizovaný systém klasifikace a označování chemických látek (GHS) Organizace spojených národů ve všech zemích Evropské unie.


Poznámka 1 k záznamu: Nařízení CLP se přijímá prostřednictvím vhodného vnitrostátního nebo regionálního právního mechanismu, aby se zajistila jeho právní závaznost.


Poznámka 2 k položce: Očekává se, že usnadní celosvětový obchod a harmonizované sdělování informací o nebezpečnosti chemických látek a podpoří účinnost regulace. Doplňuje nařízení (ES) č. 190 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek (REACH) a nahrazuje předchozí systém v rámci směrnice o nebezpečných látkách (67/548/EHS) a směrnice o nebezpečných přípravcích (1999/45/ES).


Poznámka 3 k položce: Nařízení CLP zahrnuje klasifikační kritéria a pravidla označování dohodnutá na úrovni OSN, tzv. globálně harmonizovaný systém klasifikace a označování chemických látek (GHS). Zavádí nová klasifikační kritéria, symboly nebezpečnosti (piktogramy), standardní věty o nebezpečnosti a pokyny pro bezpečné zacházení, přičemž zohledňuje prvky, které jsou součástí stávajících právních předpisů EU.

Upozornění: Jedná se pouze o automatický informativní překlad pro pracovní účely, nejde o oficiální překlad ČSN!

3.112 CLP Regulation


European Regulation (EC) No 1272/2008 on Classification, Labelling and Packaging of Substances and Mixtures) which adopts the United Nations’ Globally Harmonized System on the Classification and Labelling of Chemicals (GHS) across all European Union countries


Note 1 to entry: CLP Regulation is adopted through a suitable national or regional legal mechanism to ensure it becomes legally binding.


Note 2 to entry: It is expected to facilitate global trade and the harmonized communication of chemical hazard information and to promote regulatory efficiency. It complements the Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals (REACH) Regulation (EC) No 190) and replaces previous system within the Dangerous Substances Directive (67/548/EEC) and the Dangerous Preparations Directive (1999/45/EC).


Note 3 to entry: The CLP Regulation incorporates the classification criteria and labelling rules agreed at UN level, the so-called Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals (GHS). It introduces new classification criteria, hazard symbols (pictograms), hazard statements and precautionary statements, while taking account of elements, which are part of the current EU legislation.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím