Posuzování shody přepravitelných tlakových zařízení

Přepravitelná tlaková zařízení

Přepravitelná tlaková zařízení jsou stanovené výrobky, které spadají pod zákon č. 22/1997 Sb. do harmonizované oblasti. Nařízení vlády č. 208/2011 Sb. implementuje směrnici EP a Rady č. 2010/35/EU o přepravitelných tlakových zařízeních.
Nařízení vlády č. 208/2011 Sb. se nevztahuje na přepravitelná tlaková zařízení, která se používají výlučně pro přepravu nebezpečných věcí mezi členskými státy a třetími zeměmi provozovanou v souladu s článkem 4 směrnice 2008/68/ES.
Přeprava nebezpečných věcí mezi členskými státy a třetími zeměmi se povolí, jsou-li splněny požadavky ADR, RID nebo ADN a nestanoví-li přílohy směrnice 2008/68/ES jinak.

Přepravitelná tlaková zařízení jsou:

  • všechny tlakové nádoby a případně jejich ventily a další příslušenství, na které se vztahuje kapitola 6.2 Požadavky na konstrukci a zkoušení tlakových nádob, aerosolových rozprašovačů, malých nádobek obsahujících plyn (plynových kartuší) a zásobníků do palivových článků obsahujících zkapalněný hořlavý plyn mezinárodních úmluv o přepravě nebezpečných věcí
  • cisternová a bateriová vozidla a vozy, snímatelné cisterny, cisternové kontejnery, cisternové výměnné nástavby s nádržemi z kovových materiálů a vícečlánkové kontejnery na plyn (MEGC) a případně jejich ventily a další příslušenství, na které se vztahuje kapitola 6.8 Požadavky na konstrukci, výrobu, výstroj, schválování typu, zkoušení a značení cisteren nesnímatelných cisteren, (cisternových vozidel), snímatelných cisteren, cisternových kontejnerů a výměnných cisternových nástaveb z vyztužených plastů (FRP) mezinárodních úmluv o přepravě nebezpečných věcí
  • malé nádobky obsahující plyn (UN 2037) (plynové kartuše)
Přepravitelná tlaková zařízení nejsou:
Uvedení na trh nebo do provozu
lze pouze přepravitelné tlakové zařízení, které:
Povinnosti hospodářských subjektů
Povinnosti výrobce, dovozce a distributora stanoví §4 nařízení vlády č. 208/2011 Sb. Výrobce může může ustanovit svého zplnomocněného zástupce a zmocnit ho k výkonu svých povinností podle zákona č. 22/1997 Sb.  a  nařízení vlády č. 208/2011 Sb. Povinnosti zplnomocněného zástupce jsou uvedeny v §5 nařízení vlády č. 208/2011 Sb.

Posouzení shody
Posouzení shody může provádět pouze osoba, která byla notifikována podle § 11 Autorizace zákona č. 22/1997 Sb.
Autorizovat a notifikovat lze pouze osobu, která splňuje požadavky:
Postupy posouzení shody, kontroly, zkoušky, periodické, meziperiodické a mimořádné inspekce může provádět také osoba, která zřídila vlastní inspekční službu v souladu s ustanoveními § 8 nařízení 208/2011 Sb. a nad těmito činnostmi vykonává dohled notifikovaná osoba.

Pro informaci:
oznámené subjekty ke směrnici 2010/35/EU
v ČR:

Označení NB

Název

 NB 1015 STROJIRENSKY ZKUSEBNI USTAV s.p.
NB 1017 TÜV SÜD Czech s. r. o.
NB 1221 TÜV NORD Czech, s.r.o.
NB 2420 RAILTEST, a. s.
NB 2595 TÜV Rheinland Ceská republika s. r. o.

v SR:

Označení NB

Název

NB 1353 TÜV SÜD SLOVAKIA s.r.o.
NB 1354 Technicka inspekcia a.s.
// NB (oznámený subjekt, notifikovaná osoba)

Posouzení shody se provádí u:

a) UN tlakových nádob, jejich ventilů a dalšího příslušenství
b) jiných než UN tlakových nádob, jejich ventilů a dalšího příslušenství
c) plynových kartuší
d) cisternových a bateriových vozidel a vozů, snímatelných cisteren, cisternových kontejnerů, cisternových výměnných nástaveb s nádržemi z kovových materiálů a vícečlánkových kontejnerů na plyn (MEGC)*, jejich ventilů a dalšího příslušenství
e) demontovatelné části přepravitelného tlakového zařízení, které lze opakovaně plnit

* MEGC Multiple Element Gas Container (víceprvkové plynové kontejnery)

Postupy pro posouzení shody
:
Přepravitelné tlakové zařízení, uvedené do provozu a opakovaně používané
U těchto zařízení se provádí periodické, meziperiodické a mimořádné inspekce, které ověřují, zda u přepravitelného tlakového zařízení trvá soulad s požadavky uvedenými v jejich technické dokumentaci. Žádost o provedení příslušné inspekce podává vlastník přepravitelného tlakového zařízení nebo osoba, která toto zařízení používá. Rozsah, obsah a intervaly inspekcí jsou stanovené v oddílu 1.8.7 a kapitole 6.2 a 6.8 mezinárodních úmluv o přepravě nebezpečných věcí. Inspekci může provádět pouze osoba, která byla notifikována podle § 11 Autorizace zákona č. 22/1997 Sb.

Autorizovat a notifikovat pro provádění periodické, meziperiodické a mimořádné inspekce lze pouze osobu, která splňuje požadavky:
  • české technické normy ČSN EN ISO/IEC 17020 "Posuzování shody - Požadavky pro činnost různých typů orgánů provádějících inspekci"
    na inspekční orgán typu A (tj. podle přílohy A části A.1 Požadavky na inspekční orgány
    (Typ A)) nebo inspekční orgán typu B (tj. podle přílohy A části A.2 Požadavky na inspekční orgány(Typ B)),
  • stanovené v pododdílu 1.8.6.8 mezinárodních úmluv o přepravě nebezpečných věcí.

Označování přepravitelného zařízení
Značkou shody lze označit pouze přepravitelné tlakové zařízení a jeho demontovatelné části, které byly vyrobeny v souladu s příslušnými požadavky mezinárodních úmluv o přepravě nebezpečných věcí a splňují příslušné technické požadavky těchto ustanovení a u kterých bylo splnění těchto požadavku ověřeno postupem posuzování shody podle nařízení vlády č. 208/2011 Sb.
příloze č. 3 k nařízení vlády č. 208/2011 Sb. jsou uvedeny požadavky na grafické znázornění značky shody (označení pí) včetně minimální výšky označení.

Značka shody se připojuje k přepravitelnému tlakovému zařízení nebo k jeho výrobnímu štítku před uvedením na trh viditelně, čitelně, nesmazatelně a trvale. Značka shody se připojuje i k demontovatelným částem plnicího přepravitelného tlakového zařízení s přímou bezpečnostní funkcí. Za značkou shody se uvede identifikační číslo notifikované osoby, která provedla posuzování shody.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím