Nacházíte se: Uvádění výrobků na trh»Novinky»Nový zdroj rozpočtu EU za nerecyklovatelné plastové obaly

Nový zdroj rozpočtu EU za nerecyklovatelné plastové obaly

Evropská rada schválila nový zdroj rozpočtu EU tvořený financemi odvedenými členskými státy (MS) za nerecyklovatelné plastové obaly. Výše poplatku stanovena na 800 EUR/t nerecyklovatelných plastů v daném roce. Plánovaná první úhrada poplatku bude za rok 2021. Poplatek nehradí výrobce obalů, ale jednotlivé členské státy (MS). Některé země mohou využít korekční mechanismus  s hrubým národním příjmem na obyvatele nižším než je průměr EU v roce 2017, např. ČR by mohla podle odhadu EK zaplatiti 83 mil. EUR místo 115 mil. EUR. Předpokládá se zvýšení tlaku na recyklace obalových odpadů v MS a do budoucna přenesení této zátěže na výrobce obalů. ALE: Evropský parlament musí schválit přijetí tohoto zdroje rozpočtu EU, chybí prováděcí předpisy a metodiky k ekomodulaci*.
* Ekomodulace = nástroj umožňující systémům rozšířené odpovědnosti výrobců diferencovat poplatky za jednotlivé obalové materiály uváděné na trh a tím výrobce motivovat k využívání obalů s menším dopadem na životní prostředí. Cílem je ekonomicky zvýhodnit výrobky, u kterých používání či likvidace představuje menší ekologickou zátěž.
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím