ČSN EN ISO 22000 - Systémy managementu bezpečnosti potravin – Požadavky na organizaci v potravinovém řetězci
Stáhnout normu: | ČSN EN ISO 22000 (Zobrazit podrobnosti) |
Datum vydání/vložení: | 2019-05-01 |
Třidící znak: | 569600 |
Obor: | Pravidla správné hygienické a výrobní praxe |
ICS: |
|
Stav: | Platná |
3.21 bezpečnost potravin
ujištění, že potravina nezpůsobí spotřebiteli nepříznivý účinek na zdraví, je-li připravena a/nebo spotřebována v souladu se zamýšleným použitím
POZNÁMKA 1 k heslu Bezpečnost potravin souvisí s výskytem nebezpečí ohrožujících bezpečnost potravin (3.22) v konečných produktech (3.15) a nezahrnuje jiné zdravotní aspekty souvisící např. s podvýživou.
POZNÁMKA 2 k heslu Bezpečnost potravin nesmí být zaměňována s dostupností potravin a s přístupností k potravinám („potravinová dostatečnost“).
POZNÁMKA 3 k heslu Zahrnuje to krmivo a potravu pro zvířata.
(ZDROJ: CAC/RCP 1-1969, modifikováno – Slovo „poškození“ bylo změněno na „nepříznivý účinek na zdraví“ a byly doplněny poznámky k heslu.(
3.21 food safety
assurance that food will not cause an adverse health effect for the consumer when it is prepared and/or consumed in accordance with its intended use
Note 1 to entry: Food safety is related to the occurrence of food safety hazards (3.22) in end products (3.15) and does not include other health aspects related to, for example, malnutrition.
Note 2 to entry: It is not to be confused with the availability of, and access to, food (“food security”).
Note 3 to entry: This includes feed and animal food.
[SOURCE: CAC/RCP 1-1969, modified – The word “harm” has been changed to “adverse health effect” and notes to entry have been added.]