ČSN EN ISO 22000 - Systémy managementu bezpečnosti potravin – Požadavky na organizaci v potravinovém řetězci
Stáhnout normu: | ČSN EN ISO 22000 (Zobrazit podrobnosti) |
Datum vydání/vložení: | 2019-05-01 |
Třidící znak: | 569600 |
Obor: | Pravidla správné hygienické a výrobní praxe |
ICS: |
|
Stav: | Platná |
3.39 riziko
účinek nejistoty
POZNÁMKA 1 k heslu Účinek je odchylka od očekávaného – kladná nebo záporná.
POZNÁMKA 2 k heslu Nejistota je stav nedostatku informací, dokonce i částečného, souvisící s událostí, jejím následkem nebo možností výskytu a s jejím pochopením nebo znalostí.
POZNÁMKA 3 k heslu Riziko je často charakterizováno odkazem na potenciální „události“ (jak je definováno v Pokynu ISO 73:2009, 3.5.1.3) a „následky“ (jak je definováno v Pokynu ISO 73:2009, 3.6.1.3) nebo na jejich kombinaci.
POZNÁMKA 4 k heslu Riziko se často vyjadřuje jako kombinace následků události (včetně změn okolností) a s ní souvisící „možností výskytu“ (jak je definováno v Pokynu ISO 73:2009, 3.6.1.1).
POZNÁMKA 5 k heslu Riziko bezpečnosti potravin je závislost pravděpodobnosti nepříznivého účinku na zdraví a závažnosti tohoto účinku, následkem nebezpečí v potravině (3.18), jak je specifikováno v Codex Procedural Manual(11( (Procedurální manuál Kodexu).
3.39 risk
effect of uncertainty
Note 1 to entry: An effect is a deviation from the expected – positive or negative.
Note 2 to entry: Uncertainty is the state, even partial, of deficiency of information related to, understanding or knowledge of, an event, its consequence, or likelihood.
Note 3 to entry: Risk is often characterized by reference to potential “events” (as defined in ISO Guide 73:2009, 3.5.1.3) and “consequences” (as defined in ISO Guide 73:2009, 3.6.1.3), or a combination of these.
Note 4 to entry: Risk is often expressed in terms of a combination of the consequences of an event (including changes in circumstances) and the associated “likelihood” (as defined in ISO Guide 73:2009, 3.6.1.1) of occurrence.
Note 5 to entry: Food safety risk is a function of the probability of an adverse health effect and the severity of that effect, consequential to (a) hazard(s) in food (3.18), as specified in the Codex Procedural Manual[11].