ČSN EN ISO 22000 - Systémy managementu bezpečnosti potravin – Požadavky na organizaci v potravinovém řetězci
Stáhnout normu: | ČSN EN ISO 22000 (Zobrazit podrobnosti) |
Datum vydání/vložení: | 2019-05-01 |
Třidící znak: | 569600 |
Obor: | Pravidla správné hygienické a výrobní praxe |
ICS: |
|
Stav: | Platná |
3.44 validace
(bezpečnost potravin( získání důkazů o tom, že ovládací opatření (3.8) (nebo kombinace ovládacích opatření) bude schopno efektivně řídit významné nebezpečí ohrožující bezpečnost potravin (3.40)
POZNÁMKA 1 k heslu Validace se provádí v okamžiku, kdy je navržena kombinace ovládacích opatření, nebo kdykoli se provádějí změny zavedených ovládacích opatření.
POZNÁMKA 2 k heslu V tomto dokumentu se rozlišuje mezi termíny validace (3.44), monitorování (3.27) a ověřování (3.45):
validace se provádí před nějakou činností a poskytuje informace o způsobilosti dosahovat zamýšlených výsledků;
monitorování se provádí v průběhu nějaké činnosti a poskytuje informace pro opatření v rámci specifikovaného časového rámce;
ověřování se provádí po nějaké činnosti a poskytuje informace pro potvrzení shody.
3.44 validation
Note 1 to entry: Validation is performed at the time a control measure combination is designed, or whenever changes are made to the implemented control measures.
Note 2 to entry: Distinctions are made in this document between the terms validation (3.44), monitoring (3.27) and verification (3.45):
validation is applied prior to an activity and provides information about the capability to deliver intended results;
monitoring is applied during an activity and provides information for action within a specified time frame;
verification is applied after an activity and provides information for confirmation of conformity.