ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník
Stáhnout normu: | ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti) | |
Změny: |
|
|
Datum vydání/vložení: | 2009-12-01 | |
Zdroj: | https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en | |
Třidící znak: | 560030 | |
Obor: | Metody zkoušení a společná ustanovení | |
ICS: |
|
|
Stav: | Platná |
2.12 chuť
počitky vnímané chuťovým orgánem drážděným určitými rozpustnými látkami
POZNÁMKA Termín „taste“ by neměl být používán k vyjádření kombinace chuťových, čichových a trigeminálních počitků, které jsou vyjadřovány termínem „flavour“ (viz 3.20).
Pokud je v neformálním jazyce použit výraz v tomto smyslu, měl by být vždy spojen s kvalifikací tohoto termínu jako „plesnivá chuť“, „malinová chuť“, „korková chuť“.
2.12 taste, noun
sensations perceived by the taste organ when stimulated by certain soluble substances
NOTE The term “taste” should not be used to designate the combination of gustatory, olfactory and trigeminal sensations which are designated by the term “flavour” (see 3.20).
If, in informal language, the term is used in this sense, it should always be associated with a qualifying term, e.g. “musty taste”, “raspberry taste”, “corky taste”.