ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník
Stáhnout normu: | ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti) | |
Změny: |
|
|
Datum vydání/vložení: | 2009-12-01 | |
Zdroj: | https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en | |
Třidící znak: | 560030 | |
Obor: | Metody zkoušení a společná ustanovení | |
ICS: |
|
|
Stav: | Platná |
3.55 konformace (prostorové uspořádání)
geometrická texturní vlastnost vztahující se k vnímání tvaru a orientace částic uvnitř výrobku
POZNÁMKA Hlavní přídavná jména odpovídající různému stupni konformace jsou následující:
„buněčný“: kulovité nebo oválné částice skládající se z tenké stěny obklopující kapalinu nebo plyn např. pomeranč;
„krystalický“: hranaté, podobné velikosti, symetrické, trojrozměrné částice, např. cukr;
„vláknitý“: dlouhé částice nebo vlákna orientované stejným směrem, např. celer;
„vločkovitý“: volné vrstvy, které se snadno oddělují např. vařený tuňák, croissant, vločkovité pečivo;
„nafouklý“: tvrdá nebo hutná vnější skořápka plněná velkou často rozdílnou vzduchovou kapsou, např. pěna, nafouklá rýže.
3.55 conformation, noun
geometrical textural attribute relating to the perception of the shape and the orientation of particles in a product
NOTE The main adjectives corresponding to different conformations are as follows:
“cellular”: spherical or ovoid particles consisting of thin walls surrounding liquid or gas, e.g. orange;
“crystalline”: angular, similarly sized, symmetrical, three-dimensional particles, e.g. granulated sugar;
“fibrous”: long particles or strands oriented in the same direction, e.g. celery;
“flaky”: loose layers that separate easily, e.g. cooked tuna, croissant, flaky pastry;
“puffy”: hard or firm outer shells filled with large, often uneven, air pockets, e.g. cream puff, puffed rice.