Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 5492 - konformace (prostorové uspořádání)

ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
Změna A1 | Datum vydání/vložení: 2021-05-01
Datum vydání/vložení: 2009-12-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en
Třidící znak: 560030
Obor: Metody zkoušení a společná ustanovení
ICS:
  • 01.040.67 - Potravinářství (názvosloví)
  • 67.240 - Senzorická analýza
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.55 konformace (prostorové uspořádání)

geometrická texturní vlastnost vztahující se k vnímání tvaru a orientace částic uvnitř výrobku

POZNÁMKA Hlavní přídavná jména odpovídající různému stupni konformace jsou následující:

„buněčný“: kulovité nebo oválné částice skládající se z tenké stěny obklopující kapalinu nebo plyn např. pomeranč;

„krystalický“: hranaté, podobné velikosti, symetrické, trojrozměrné částice, např. cukr;

„vláknitý“: dlouhé částice nebo vlákna orientované stejným směrem, např. celer;

„vločkovitý“: volné vrstvy, které se snadno oddělují např. vařený tuňák, croissant, vločkovité pečivo;

„nafouklý“: tvrdá nebo hutná vnější skořápka plněná velkou často rozdílnou vzduchovou kapsou, např. pěna, nafouklá rýže.

3.55 conformation, noun

geometrical textural attribute relating to the perception of the shape and the orientation of particles in a product

NOTE The main adjectives corresponding to different conformations are as follows:

“cellular”: spherical or ovoid particles consisting of thin walls surrounding liquid or gas, e.g. orange;

“crystalline”: angular, similarly sized, symmetrical, three-dimensional particles, e.g. granulated sugar;

“fibrous”: long particles or strands oriented in the same direction, e.g. celery;

“flaky”: loose layers that separate easily, e.g. cooked tuna, croissant, flaky pastry;

“puffy”: hard or firm outer shells filled with large, often uneven, air pockets, e.g. cream puff, puffed rice.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím