ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník
Stáhnout normu: | ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti) | |
Změny: |
|
|
Datum vydání/vložení: | 2009-12-01 | |
Zdroj: | https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en | |
Třidící znak: | 560030 | |
Obor: | Metody zkoušení a společná ustanovení | |
ICS: |
|
|
Stav: | Platná |
3.47 gumovitost
mechanická texturní vlastnost vztahující se k soudružnosti a křehkosti výrobku
POZNÁMKA 1 V ústech se vztahuje na úsilí vyžadované k rozmělnění výrobku do stavu vhodném k polknutí.
POZNÁMKA 2 Hlavní přídavná jména odpovídající úrovni gumovitosti jsou:
„drobivý“: nízká úroveň, např. sušenka;
„moučnatý“ mírná úroveň, např. některé brambory, vařené sušené fazole;
„těstovitý“ mírná úroveň, např. oříškové pyré, moučné těsto;
„gumový“ vysoká úroveň, např. převařené vločky, jedlá želatina.
3.47 gumminess, noun
mechanical textural attribute related to the cohesiveness of a tender product
NOTE 1 In the mouth, it is related to the effort required to disintegrate the product to the state ready for swallowing.
NOTE 2 The main adjectives corresponding to different levels of gumminess are:
“short”: low level, e.g. shortbread;
“mealy”: moderate level, e.g. some potatoes, cooked dry haricot beans;
“pasty”: moderate level, e.g. chestnut puree, flour paste;
“gummy ”: high level, e.g. overcooked oatmeal, edible gelatine