Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 5492 - gumovitost

ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
Změna A1 | Datum vydání/vložení: 2021-05-01
Datum vydání/vložení: 2009-12-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en
Třidící znak: 560030
Obor: Metody zkoušení a společná ustanovení
ICS:
  • 01.040.67 - Potravinářství (názvosloví)
  • 67.240 - Senzorická analýza
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.47 gumovitost

mechanická texturní vlastnost vztahující se k soudružnosti a křehkosti výrobku

POZNÁMKA 1 V ústech se vztahuje na úsilí vyžadované k rozmělnění výrobku do stavu vhodném k polknutí.

POZNÁMKA 2 Hlavní přídavná jména odpovídající úrovni gumovitosti jsou:

„drobivý“: nízká úroveň, např. sušenka;

„moučnatý“ mírná úroveň, např. některé brambory, vařené sušené fazole;

„těstovitý“ mírná úroveň, např. oříškové pyré, moučné těsto;

„gumový“ vysoká úroveň, např. převařené vločky, jedlá želatina.

3.47 gumminess, noun

mechanical textural attribute re​lated to the cohesiveness of a tender product

NOTE 1 In the mouth, it is related to the effort required to disintegrate the product to the state ready for swallowing.

NOTE 2 The main adjectives corre​sponding to different levels of gumminess are:

“short”: low level, e.g. shortbread;

“mealy”: moderate level, e.g. some potatoes, cooked dry haricot beans;

“pasty”: moderate level, e.g. chestnut puree, flour paste;

“gummy ”: high level, e.g. overcooked oatmeal, edible gelatine

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím