ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník
Stáhnout normu: | ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti) | |
Změny: |
|
|
Datum vydání/vložení: | 2009-12-01 | |
Zdroj: | https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en | |
Třidící znak: | 560030 | |
Obor: | Metody zkoušení a společná ustanovení | |
ICS: |
|
|
Stav: | Platná |
3.50 elasticita pružnost odolnost
mechanická texturní vlastnost vztahující se k rychlosti návratu po deformaci silou; a stupni, na který se deformovaný materiál vrací do původního stavu poté, co je deformující síla odstraněna
POZNÁMKA Hlavní přídavná jména spojená se stupněm pružnosti jsou:
„plastický“: bez pružnosti, např. margarin;
„tvárný“: mírná úroveň, např. marshmallows;
„elastický“, „pružný“, „gumový“: vysoká úroveň, např. vařený kalmar, škeble, žvýkací guma.
3.50 elasticity, noun springiness, noun resilience, noun
mechanical textural attribute relating to: the rapidity of recovery from a deforming force; and the degree to which a deformed material returns to its original condition after the deforming force is removed
NOTE The main adjectives corresponding to different levels of springiness are:
“plastic”: absence, e.g. margarine;
“malleable”: moderate level, e.g. marshmallow;
“elastic”, “springy”; “rubbery”: high level, e.g. cooked squid, clams, gums.