ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník
Stáhnout normu: | ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti) | |
Změny: |
|
|
Datum vydání/vložení: | 2009-12-01 | |
Zdroj: | https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en | |
Třidící znak: | 560030 | |
Obor: | Metody zkoušení a společná ustanovení | |
ICS: |
|
|
Stav: | Platná |
3.42 tvrdost
mechanické texturní vlastnosti vztahující se k síle vyžadované k dosažení daných deformací pronikáním nebo rozbitím výrobku
POZNÁMKA 1 V ústech je to vnímáno stlačením výrobku mezi zuby (pevné látky) nebo mezi jazyk a patro (polotuhé).
POZNÁMKA 2 Nejčastější přídavná jména odpovídající úrovni tvrdosti jsou:
měkký: nízká úroveň např. smetanový sýr;
pevný: mírná úroveň např. oliva;
tvrdý: vysoká úroveň např. tvrdé bonbony.
3.42 hardness, noun
mechanical textural attribute relating to the force required to achieve a given deformation, penetration, or breakage of a product
NOTE 1 In the mouth, it is perceived by compressing the product between the teeth (solids) or between the tongue and palate (semi-solids).
NOTE 2 The main adjectives corresponding to different levels of hardness are:
“soft”: low level, e.g. cream cheese;
“firm”: moderate level, e.g. olive;
“hard”: high level, e.g. boiled sweets.