Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 5492 - žvýkatelnost

ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
Změna A1 | Datum vydání/vložení: 2021-05-01
Datum vydání/vložení: 2009-12-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en
Třidící znak: 560030
Obor: Metody zkoušení a společná ustanovení
ICS:
  • 01.040.67 - Potravinářství (názvosloví)
  • 67.240 - Senzorická analýza
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.45 žvýkatelnost

mechanická texturní vlastnost vztahující se k množství práce potřebné k rozkousání pevného výrobku do stavu vhodného k polknutí

POZNÁMKA Hlavní přídavná jména odpovídající různé úrovni žvýkání jsou:

„tající“: velmi nízká úroveň, např. zmrzlina;

„křehký“: nízká úroveň, např. čerstvý hrášek;

„žvýkatelný“: mírná úroveň, např. ovocná guma (cukrovinka);

„tuhý“: vysoká úroveň, např. staré hovězí, nebo kůže slaniny.

3.45 chewiness2), noun

mechanical textural attribute related to the amount of work required to masticate a solid product into a state ready for swallowing

NOTE The main adjectives corre​sponding to different levels of chewiness are:

“melting”: very low level, e.g. ice cream;

“tender”: low level, e.g. young peas;

“chewy”: moderate level, e.g. fruit gums (confectionery);

“tough”: high level, e.g. old beef, bacon rind.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím