ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník
Stáhnout normu: | ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti) | |
Změny: |
|
|
Datum vydání/vložení: | 2009-12-01 | |
Zdroj: | https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en | |
Třidící znak: | 560030 | |
Obor: | Metody zkoušení a společná ustanovení | |
ICS: |
|
|
Stav: | Platná |
3.45 žvýkatelnost
mechanická texturní vlastnost vztahující se k množství práce potřebné k rozkousání pevného výrobku do stavu vhodného k polknutí
POZNÁMKA Hlavní přídavná jména odpovídající různé úrovni žvýkání jsou:
„tající“: velmi nízká úroveň, např. zmrzlina;
„křehký“: nízká úroveň, např. čerstvý hrášek;
„žvýkatelný“: mírná úroveň, např. ovocná guma (cukrovinka);
„tuhý“: vysoká úroveň, např. staré hovězí, nebo kůže slaniny.
3.45 chewiness2), noun
mechanical textural attribute related to the amount of work required to masticate a solid product into a state ready for swallowing
NOTE The main adjectives corresponding to different levels of chewiness are:
“melting”: very low level, e.g. ice cream;
“tender”: low level, e.g. young peas;
“chewy”: moderate level, e.g. fruit gums (confectionery);
“tough”: high level, e.g. old beef, bacon rind.