Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 5492 - granulace, zrnitost

ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
Změna A1 | Datum vydání/vložení: 2021-05-01
Datum vydání/vložení: 2009-12-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en
Třidící znak: 560030
Obor: Metody zkoušení a společná ustanovení
ICS:
  • 01.040.67 - Potravinářství (názvosloví)
  • 67.240 - Senzorická analýza
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.54 granulace, zrnitost

geometrická texturní vlastnost vztahující se k vnímání velikosti, tvaru a množství částic výrobku

POZNÁMKA Hlavní přídavná jména odpovídající různé úrovni granulace jsou:

„hladký“, „prachový“: bez granulace, např. ledový cukr, sušená kukuřičná mouka;

„krupice“: nízká úroveň, např. některé hrušky;

„zrnitý“: mírná úroveň např. mouka semolina;

„korálkovitý“: mající malé kulovité částice např. tapiokový pudink;

„granulovaný“: mající velké částice např. třtinový cukr;

„hrubý“: vysoká úroveň např. vařené vločky;

„hrudkovitý“: vysoká úroveň s velkými nepravidelnými částicemi, např. tvaroh.

3.54 granularity3), noun

geometrical textural attribute relating to the perception of the size, shape and amount of particles in a product

NOTE The main adjectives corre​sponding to different levels of granularity are as follows:

“smooth”, “powdery”: absence, e.g. icing sugar, dry cornflour;

“gritty”: low level, e.g. some pears;

“grainy”: moderate level, e.g. semolina;

“beady”: having small, spherical particles, e.g. tapioca pudding;

“granular”: having angular, hard particles, e.g. demerara sugar;

“coarse”: high level, e.g. cooked rolled oatmeal;

“lumpy”: high level with larger, irregular particles, e.g. cottage cheese.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím