ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník
Stáhnout normu: | ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti) | |
Změny: |
|
|
Datum vydání/vložení: | 2009-12-01 | |
Zdroj: | https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en | |
Třidící znak: | 560030 | |
Obor: | Metody zkoušení a společná ustanovení | |
ICS: |
|
|
Stav: | Platná |
3.54 granulace, zrnitost
geometrická texturní vlastnost vztahující se k vnímání velikosti, tvaru a množství částic výrobku
POZNÁMKA Hlavní přídavná jména odpovídající různé úrovni granulace jsou:
„hladký“, „prachový“: bez granulace, např. ledový cukr, sušená kukuřičná mouka;
„krupice“: nízká úroveň, např. některé hrušky;
„zrnitý“: mírná úroveň např. mouka semolina;
„korálkovitý“: mající malé kulovité částice např. tapiokový pudink;
„granulovaný“: mající velké částice např. třtinový cukr;
„hrubý“: vysoká úroveň např. vařené vločky;
„hrudkovitý“: vysoká úroveň s velkými nepravidelnými částicemi, např. tvaroh.
3.54 granularity3), noun
geometrical textural attribute relating to the perception of the size, shape and amount of particles in a product
NOTE The main adjectives corresponding to different levels of granularity are as follows:
“smooth”, “powdery”: absence, e.g. icing sugar, dry cornflour;
“gritty”: low level, e.g. some pears;
“grainy”: moderate level, e.g. semolina;
“beady”: having small, spherical particles, e.g. tapioca pudding;
“granular”: having angular, hard particles, e.g. demerara sugar;
“coarse”: high level, e.g. cooked rolled oatmeal;
“lumpy”: high level with larger, irregular particles, e.g. cottage cheese.