ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník
Stáhnout normu: | ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti) | |
Změny: |
|
|
Datum vydání/vložení: | 2009-12-01 | |
Zdroj: | https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en | |
Třidící znak: | 560030 | |
Obor: | Metody zkoušení a společná ustanovení | |
ICS: |
|
|
Stav: | Platná |
3.44 lámavost
mechanická texturní vlastnost vztahující se k soudružnosti a tvrdosti a k síle potřebné k rozbití výrobku na drobky nebo kousky
POZNÁMKA 1 Je hodnoceno při náhlém stisknutí výrobku mezi řezáky (první zuby) nebo prsty.
POZNÁMKA 2 Hlavní přídavná jména vztahující se k rozlišení stupně jsou:
„soudružný“: velmi nízká úroveň, např. karamely, žvý-kací guma;
„lámavý“: nízká úroveň, např. kukuřičný vdoleček, koláč;
„praskavý“: mírná úroveň, např. jablko, syrová mrkev;
„křehký“: vysoká úroveň, např. griliáš, trvanlivé pečivo;
„křupavý“: vysoký stupeň, např. bramborové lupínky/chipsy, kukuřičné lupínky;
„drobivý“: vysoká úroveň, např. čerstvý nebo křupavý chleba francouzského typu;
„práškovitý“: velmi vysoká úroveň, bezprostřední rozrušení na prach při kousání, např. převařený vaječný žloutek.
3.44 fracturability1), noun
mechanical textural attribute related to cohesiveness and hardness and to the force necessary to break a product into crumbs or pieces
NOTE 1 It is evaluated by suddenly squeezing a product between the incisors (front teeth) or fingers.
NOTE 2 The main adjectives corresponding to different levels of fracturability are:
“cohesive”: very low level, e.g. caramel, chewing gum;
“crumbly”: low level, e.g. corn muffin, cake;
“crunchy”: moderate level, e.g. apple, raw carrot;
“brittle”: high level, e.g. peanut brittle, brandy snaps;
“crispy”: high level, e.g. potato crisps/chips, cornflakes;
“crusty”: high level, e.g. crust of fresh French-style bread;
“pulverulent”: very high level, immediately disintegrating into powder upon biting, e.g. overcooked egg yolk.