Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 5492 - vlhkost

ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
Změna A1 | Datum vydání/vložení: 2021-05-01
Datum vydání/vložení: 2009-12-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en
Třidící znak: 560030
Obor: Metody zkoušení a společná ustanovení
ICS:
  • 01.040.67 - Potravinářství (názvosloví)
  • 67.240 - Senzorická analýza
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.57 vlhkost

(vlastnost( povrchová texturní vlastnost, která popisuje vnímání vody absorbované nebo uvolněné výrobkem

POZNÁMKA Hlavní přídavná jména odpovídající stupni vlhkosti jsou následující:

Vlastnosti povrchu:

„suchý“: nepřítomnost vlhkosti, např. sušenky;

„vlhký“: mírná úroveň, např. oloupané jablko;

„mokrý“: vysoká úroveň, např. kotvičník, ústřice.

Vlastnosti těla:

„suchý“: nepřítomná vlhkost, např. sušenky;

„vlhký“: mírná úroveň, např. jablko;

„šťavnatý“: vysoká úroveň, např. pomeranč;

„dužnatý“: vysoká úroveň např. maso;

„vodní“: vnímané jako vodový např. vodní meloun.

3.57 moisture, noun

(property( surface textural attribute that describes the perception of water absorbed by or released from a product

NOTE The main adjectives corresponding to different levels of moistness are as follows:

Surface attributes:

“dry”: absence, e.g. cream cracker;

“moist”: moderate level, e.g. peeled apple;

“wet”: high level, e.g. water chestnut, oyster.

Body attributes:

“dry”: absence, e.g. cream cracker;

“moist”: moderate level, e.g. apple;

“juicy”: high level, e.g. orange;

“succulent”: high level, e.g. meat;

“watery”: water-like perception, e.g. watermelon.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím