ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník
Stáhnout normu: | ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti) | |
Změny: |
|
|
Datum vydání/vložení: | 2009-12-01 | |
Zdroj: | https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en | |
Třidící znak: | 560030 | |
Obor: | Metody zkoušení a společná ustanovení | |
ICS: |
|
|
Stav: | Platná |
3.57 vlhkost
(vlastnost( povrchová texturní vlastnost, která popisuje vnímání vody absorbované nebo uvolněné výrobkem
POZNÁMKA Hlavní přídavná jména odpovídající stupni vlhkosti jsou následující:
Vlastnosti povrchu:
„suchý“: nepřítomnost vlhkosti, např. sušenky;
„vlhký“: mírná úroveň, např. oloupané jablko;
„mokrý“: vysoká úroveň, např. kotvičník, ústřice.
Vlastnosti těla:
„suchý“: nepřítomná vlhkost, např. sušenky;
„vlhký“: mírná úroveň, např. jablko;
„šťavnatý“: vysoká úroveň, např. pomeranč;
„dužnatý“: vysoká úroveň např. maso;
„vodní“: vnímané jako vodový např. vodní meloun.
3.57 moisture, noun
(property( surface textural attribute that describes the perception of water absorbed by or released from a product
NOTE The main adjectives corresponding to different levels of moistness are as follows:
Surface attributes:
“dry”: absence, e.g. cream cracker;
“moist”: moderate level, e.g. peeled apple;
“wet”: high level, e.g. water chestnut, oyster.
Body attributes:
“dry”: absence, e.g. cream cracker;
“moist”: moderate level, e.g. apple;
“juicy”: high level, e.g. orange;
“succulent”: high level, e.g. meat;
“watery”: water-like perception, e.g. watermelon.