ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník
Stáhnout normu: | ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti) | |
Změny: |
|
|
Datum vydání/vložení: | 2009-12-01 | |
Zdroj: | https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en | |
Třidící znak: | 560030 | |
Obor: | Metody zkoušení a společná ustanovení | |
ICS: |
|
|
Stav: | Platná |
3.61 šumění šumivý
tvorba plynových bublin v kapalném výrobku, když plyn vzniká buď chemickou reakcí nebo uvolněným tlakem
POZNÁMKA 1 Viz také provzdušnění (3.60).
POZNÁMKA 2 Bubliny nebo jejich shluky jsou často vnímány jako texturní vlastnosti, ale při vysoké úrovni mohou být vnímány zrakem nebo sluchem
Úroveň šumění se dá popsat jako:
„tichý“: nepřítomný např. vodovodní voda;
„vyčichlý“: mající nížší stupeň než očekávaný, jako např. lahvové pivo, které zůstalo dlouho otevřené;
„štiplavý“: vnímaný hlavně jako texturní vlastnost v ústech;
„bublinkový“: mající viditelně vznikající bubliny;
„šumivý“: mající bubliny, které tvoří slyšitelný šum.
3.61 effervescence, noun effervescent, adj
formation of gas bubbles in a liquid product when either the gas is generated by a chemical reaction or pressure is released
NOTE 1 See also aeration (3.60).
NOTE 2 The bubbles or their formation are often perceived as textural attributes, but at high levels may be perceived by vision or audition.
Degrees of effervescence may be described as:
“still”: absence, e.g. tap water;
“flat”: having a lower level than expected, e.g. bottled beer that has been too long open;
“tingly”: perceptible mainly as a texture attribute in the mouth;
“bubbly”: having visibly rising bubbles;
“fizzy”: having briskly bursting bubbles making an audible hiss.