ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník
Stáhnout normu: | ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti) | |
Změny: |
|
|
Datum vydání/vložení: | 2009-12-01 | |
Zdroj: | https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en | |
Třidící znak: | 560030 | |
Obor: | Metody zkoušení a společná ustanovení | |
ICS: |
|
|
Stav: | Platná |
‹
Nahlásit chybu
3.11 chemický účinek
fyzikální, bodavý chemický počitek vnímaný na jazyku jako výsledek vystavení látkám jako je voda nasycená oxidem uhličitým
POZNÁMKA 1 Pocit může přetrvávat a je nezávislý na teplotě, chuti a vůni.
POZNÁMKA 2 Populární výrazy: „trpký“ (silný čaj), „pálivý“ (whiska), „ostrý“ (švestkový džus), „palčivý“ (ředkvička).
3.11 chemical effect, noun
physical, stinging chemical sensation experienced on the tongue as a result of exposure to substances such as carbonated water
NOTE 1 The sensation may linger and is independent of temperature, taste and odour.
NOTE 2 Popular terms: "astringent" (strong tea), " burning" (whisky), "sharp" (prune juice), "pungent" (horseradish).