Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 5492 - chemický účinek

ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
Změna A1 | Datum vydání/vložení: 2021-05-01
Datum vydání/vložení: 2009-12-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en
Třidící znak: 560030
Obor: Metody zkoušení a společná ustanovení
ICS:
  • 01.040.67 - Potravinářství (názvosloví)
  • 67.240 - Senzorická analýza
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.11 chemický účinek

fyzikální, bodavý chemický počitek vnímaný na jazyku jako výsledek vystavení látkám jako je voda nasycená oxidem uhličitým

POZNÁMKA 1 Pocit může přetrvávat a je nezávislý na teplotě, chuti a vůni.

POZNÁMKA 2 Populární výrazy: „trpký“ (silný čaj), „pálivý“ (whiska), „ostrý“ (švestkový džus), „palčivý“ (ředkvička).

3.11 chemical effect, noun

physical, stinging chemical sensation experienced on the tongue as a result of exposure to substances such as carbonated water

NOTE 1 The sensation may linger and is independent of temperature, taste and odour.

NOTE 2 Popular terms: "astrin​gent" (strong tea), " burning" (whisky), "sharp" (prune juice), "pungent" (horseradish).

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím