Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 5492 - viskozita

ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
Změna A1 | Datum vydání/vložení: 2021-05-01
Datum vydání/vložení: 2009-12-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en
Třidící znak: 560030
Obor: Metody zkoušení a společná ustanovení
ICS:
  • 01.040.67 - Potravinářství (názvosloví)
  • 67.240 - Senzorická analýza
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.48 viskozita

mechanická texturní vlastnost vztahující se k odolnosti k toku

POZNÁMKA 1 Odpovídá síle požadované k toku tekutiny ze lžíce přes jazyk, nebo roztíratelné přes substrát.

POZNÁMKA 2 Hlavní přídavná jména odpovídající různé úrovni viskozity jsou:

„tekutý“: nízká úroveň, např. voda;

„řídký“: mírná úroveň, např. olivový olej;

„vazký” nebo „krémový”: střední úroveň např. šlehačka, krém;

„hustý” nebo „viskózní”: velmi vysoká úroveň; např. sladké kondenzované mléko, med.

3.48 viscosity, noun

mechanical textural attribute relating to resistance to flow

NOTE 1 It corresponds to the force required to draw a liquid from a spoon over the tongue, or to spread it over a substrate.

NOTE 2 The main adjectives corresponding to different levels of viscosity are:

“fluid”: low level, e.g. water;

“thin”: moderate level, e.g. olive oil;

“unctuous” or “creamy”: moder​ate level, e.g. double cream, heavy cream;

“thick” or “viscous”: very high, e.g. sweetened condensed milk, honey.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím