ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník
Stáhnout normu: | ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti) | |
Změny: |
|
|
Datum vydání/vložení: | 2009-12-01 | |
Zdroj: | https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en | |
Třidící znak: | 560030 | |
Obor: | Metody zkoušení a společná ustanovení | |
ICS: |
|
|
Stav: | Platná |
3.48 viskozita
mechanická texturní vlastnost vztahující se k odolnosti k toku
POZNÁMKA 1 Odpovídá síle požadované k toku tekutiny ze lžíce přes jazyk, nebo roztíratelné přes substrát.
POZNÁMKA 2 Hlavní přídavná jména odpovídající různé úrovni viskozity jsou:
„tekutý“: nízká úroveň, např. voda;
„řídký“: mírná úroveň, např. olivový olej;
„vazký” nebo „krémový”: střední úroveň např. šlehačka, krém;
„hustý” nebo „viskózní”: velmi vysoká úroveň; např. sladké kondenzované mléko, med.
3.48 viscosity, noun
mechanical textural attribute relating to resistance to flow
NOTE 1 It corresponds to the force required to draw a liquid from a spoon over the tongue, or to spread it over a substrate.
NOTE 2 The main adjectives corresponding to different levels of viscosity are:
“fluid”: low level, e.g. water;
“thin”: moderate level, e.g. olive oil;
“unctuous” or “creamy”: moderate level, e.g. double cream, heavy cream;
“thick” or “viscous”: very high, e.g. sweetened condensed milk, honey.