ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník
Stáhnout normu: | ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti) | |
Změny: |
|
|
Datum vydání/vložení: | 2009-12-01 | |
Zdroj: | https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en | |
Třidící znak: | 560030 | |
Obor: | Metody zkoušení a společná ustanovení | |
ICS: |
|
|
Stav: | Platná |
3.51 přilnavost
mechanická texturní vlastnost vztahující se k síle požadované k odstranění materiálů, který se přilepí k ústům nebo k povrchu
POZNÁMKA 1 Hlavní přídavná jména vztahující se k různému stupni přilnavosti jsou:
„přilnavý“: nízká úroveň, např. marshmallows;
„lepkavý“: mírná úroveň, např. oříškové máslo;
„mazlavý“: vysoká úroveň, např. karamelová poleva, rozvařená rýže;
„lepkavý“, „přilnavý“: velmi vysoká úroveň, např. karamela.
POZNÁMKA 2 Přilnavost výrobku může být vyjádřena různými způsoby např:
na patře - síla požadovaná k celkovému odstranění výrobku z patra použitím jazyka po kompletním stlačení vzorku mezi jazyk a patro;
na rtech - stupeň, na který výrobek přilne ke rtům vzorek je umístěn mezi rty, stlačen jenom jemně a uvolněn k určení přilnavosti;
na zuby - množství výrobku ulpívajícího na nebo v zubech po rozžvýkání výrobku;
samostatně - síla požadovaná na oddělení jednotlivých kousků jazykem, když je vzorek umístěn do úst;
ručně - síla požadovaná na oddělení jednotlivých kousků přilnutých jeden k druhému použitím opačné strany lžíce.
3.51 adhesiveness, noun
mechanical textural attribute relating to the force required to remove material that sticks to the mouth or to a substrate
NOTE 1 The main adjectives corresponding to different levels of adhesiveness are:
“tacky”: low level, e.g. marshmallow;
“clinging”: moderate level, e.g. peanut butter;
“gooey”, “gluey”: high level, e.g. caramel sundae topping, overcooked rice;
“sticky”, “adhesive”: very high level, e.g. toffee.
NOTE 2 The adhesiveness of a product may be experienced in various ways, e.g.
to palate - force required to remove product completely from the palate, using the tongue, after complete compression of the sample between tongue and palate;
to lips - degree to which the product sticks/adheres to the lips - the sample is placed between the lips, compressed once slightly and released to assess adhesiveness;
to teeth - amount of product adhering on/in the teeth after product mastication;
to itself - force required to separate individual pieces with the tongue, when the sample is placed in the mouth;
manually - force required to separate individual pieces adhering to each other using the back of a spoon.